Färglös

FärglösOm någon i din närhet som du tyckte mycket om dog, skulle du då vilja ha möjligheten att återuppliva den personen om det gick? Även om hen kanske inte blev riktigt som förut? I boken Färglös är det genomförbart, men bara om den döde tillhör en viss blodgrupp. Och blir injicerad med Lazarus-serum (i bibeln är Lasarus en man som återuppväcks från de döda av Jesus).

Tonårskillen Jed har ett hyfsat bra liv med en bästa kompis, en flickvän och bra föräldrar. Pappan är en framgångsrik jurist, en så kallad återvändaradvokat. Hans jobb är att se till att ta allt han kan från återvändarna, eller de färglösa som de kallas i folkmun. Det är vad människor som dött och injicerats med Lazarus-serumet kallas. De fråntas alla sina rättigheter, ingen vill anställa dem eller göra affärer med dem.

I staden där Jed bor finns det ett slummigt område som kallas Gravplatsen; där bosätter sig de färglösa och försöker leva något slags liv fastän de ses som döda av resten av befolkningen. Man kan verkligen fråga sig varför Lazarus-serumet ens finns? Vad finns det för mening med det om människorna som får det ändå får leva som utstötta i samhället? I början av boken blir en färglös kille misshandlad av Jed och hans kompisar, med den mest elake av dem, Kyle, i spetsen. Riktigt otäckt är det att läsa om med vilket förakt och omänsklighet de ser på de färglösa.

Men så händer något; när Jed och flickvännen Sadie är på väg till bion och korsar en gata kommer en bil farande i hög fart mot Sadie. Jed kastar sig framåt och knuffar undan henne så att hon inte ska träffas av bilen, men han själv klarar sig inte undan smällen…När han vaknar upp befinner han sig på sjukhus och har ont i hela kroppen. Föräldrarna finns där, men pappan står en bit bort i rummet och beter sig väldigt konstigt tycker Jed. Mamman finns däremot vid hans sida och när han frågar hur skadad han egentligen är håller hon upp en spegel framför honom. När Jed tittar i den möts hans av en färglös pojkes ansikte…

Hur kommer Jeds liv att se ut från och med nu? Kommer pappan att acceptera att hans son blivit en färglös? Kommer hans kompisar att tycka att han är samma kille som förut? Vill hans flickvän fortfarande ha honom? Det är många frågor som Jed behöver få svar på, och till en början har han nog större tilltro till sin familj och sina kompisar än han borde ha…hans liv kommer att förändras drastiskt!

Mer än så avslöjar jag inte om innehållet, men det är en spännande och annorlunda bok som väcker tankar och frågor om framtiden. Kommer det en dag då vi kan återuppväcka de döda? Vill verkligen alla bli levande på nytt?


Färglös
Författare: Chris Wooding
Förlag: Argasso förlag
Antal sidor: 75
ISBN: 9789186579944
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Kanske gillar du också:

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och är beroende av böcker av alla slag! Jag tycker om att läsa tyst, läsa högt, läsa för njutning, läsa för att lära och att läsa för att ge andra en upplevelse. Att hjälpa andra att upptäcka glädjen med att läsa försöker jag göra ofta genom att läsa för min son (född 2006) för min dotter (född 2010) och i mitt yrke som lärare för mina tonårselever.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *