Beskyddaren

För ungefär tio år sedan läste jag några av de första böcker av Harlan Coben som gavs ut på svenska; titlar jag minns är Berätta inte för någon och Borta för alltid. Sedan dess har det kommit många fler böcker, bland annat en serie med karaktären Myron Bolitar i huvudrollen. Myron Bolitar dyker upp som farbror till huvudpersonen Mickey Bolitar, en kille på 15-16 år,  i en ny serie ungdomsböcker av Coben. Förra året kom Beskyddaren som jag ska skriva om här, och i mars i år kom fortsättningen Jägaren.

Coben kan konsten att gripa tag i läsaren direkt; vem kan låta bli att bli nyfiken när bokens första mening låter så här:

”Jag var på väg till skolan, gick där och tyckte synd om mig själv – min pappa var död, min mamma var på behandlingshem och min tjej var försvunnen – när jag såg Tokkärringen för första gången.”

Självklart vill man ju veta varför Mickeys liv verkar så tragiskt, och vem Tokkärringen är och varför hon kallas så. Tokkärringen, får man veta, sägs vara hundra år gammal och enligt ryktet ska hon ta barn som genar över hennes gård kvälls- eller nattetid. I bokens början dyker hon upp i dörren till sitt hus, pekar på Mickey och säger ”Din far är inte död”! Mickey, som de facto har sett sin pappa dö fattar ingenting…

Sedan pappan dog och mamman blev inlagt på behandlingshem bor Mickey hos sin farbror Myron. Som ny i skolan får han ganska snart både vänner och ovänner. De som senare ska visa sig bli ett par av hans närmaste vänner är några udda typer, Ema och Spoon. Flickvännen Ashley är som sagt försvunnen, och Mickey vill av förklarliga skäl veta var hon tagit vägen och vad som hänt, men det visar sig vara lättare sagt än gjort. Han får hjälp av vännerna, men det hela blir mer och mer mysko allteftersom historien fortsätter. En symbol i form av en fjäril börjar dyka upp på de mest osannolika ställen; vid pappans grav, som en tatuering…Och en man i en svart bil verkar bevaka Mickey…

En spännande intrig med många lösa trådar som till slut förenas. Eftersom det är en riktigt spännande och bra bok vill jag inte avslöja mer om handlingen, utan överlåter till kommande läsare att ta del av hur historien utvecklar sig. Det jag kan avslöja är däremot bokens sista ord: ”Slut på bok 1”! Ja, det finns ju en fortsättning nu, så skaffa gärna båda böckerna på en gång – spänningen finns kvar när bok 1 slutar kan jag tala om!

Harlan Cobens hemsida om Mickey Bolitar-serien hittar du här. Där kan du läsa om författaren, fakta om karaktärerna i boken, ladda ner skrivbordsbakgrunder m.m.

Här nedan finner du en engelskspråkig bokvideo om boken Beskyddaren (Shelter på engelska).


Beskyddaren
Författare: Harlan Coben
Serie: Mickey Bolitar (del 1)
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 299
ISBN: 9789163871740
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

En kommentar till “Beskyddaren”

  1. Finns ”Beskyddaren” och ”Fool me once” i film någonstans som man kan titta på????

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.