Helenas bästa 2013

best

Jag har visserligen legat lågt i år och har inte lika många böcker att välja mellan som jag brukar, men jag har ändå en hel del bra bokupplevelser jag gärna delar med mig av. Här är några favoriter från utgivningen 2013:

Småbarnsböcker

Vad är det som låter? : Djur

Serien Vad är det som låter? från Tukan förlag är pekböcker med riktigt bra ljud, stadiga kartongsidor och glada bilder. Min ettåring fick boken om djur i julklapp och jag är imponerad av att ljud i böcker kan vara så här bra. Det enda negativa är att det är ganska svårt att trycka på knappen som startar ljuden. (En annan serie med fantastiska ljud och något enklare knappar är Nyfikna öron från Rabén & Sjögren, men jag har inte provat någon av dem som kom 2013.) Jag har inte skrivit något inlägg om boken (ännu?), men här är förlagets boksida.

Bilderböcker

Stockholm - Vimmelboken

Detta är en bok helt utan text. Är det ens en bilderbok? Ja, jag vet inte. Men den samlade i alla fall hela familjen till en unik bokupplevelse som är den som sticker ut mest när jag ser tillbaka på årets bilderböcker. Mest av allt kanske på grund av att den växte så mycket av att vi var flera som ”läste” och letade. Jag skrev om Stockholm – Vimmelboken i maj.

Kapitelböcker

Slottet av is

En spännande och mångbottnad äventyrshistoria i Mio min Mios anda av debutanten Janina Kastevik. Veroniqa skrev om Slottet av is i maj.

Ungdomsböcker

Här har jag störst urval och svårast att välja. Det får bli två!

Nyckeln

Äntligen har sista delen i Engelsforstrilogin kommit! Väl värd att vänta på, för serien har bara blivit bättre och bättre. Jag har inte skrivit om Nyckeln (ännu?), men däremot om Cirkeln och Eld.

Låt vargarna komma

En sån där riktigt speciell bok som stannar kvar ett tag är Låt vargarna komma om en tonårstjej vars älskade morbror just dött i AIDS. Jag skrev om bokens originalspråksversion Tell the wolves I’m home i april.

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

En kommentar till “Helenas bästa 2013”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *