Pixibox Prinsessor, pirater och äventyr

 Pixibox Prinsessor, pirater och äventyrPixiboxar är perfekta att ta med på resan, så tänkte jag när vi skulle ut med husvagnen i somras och packade ner Prinsessor, pirater och äventyr. För er som är obekanta med vad en pixibox är så är det helt enkelt en liten kartong som innehåller tio stycken små miniböcker, s.k. pixiböcker. Pixiböcker har getts ut av några olika förlag men utgivningen startade på 50-talet.De finns i olika teman som exempelvis ”Fordon”, ”Ska vi leka?”, ”Kalas”, ”Jul” och ”Semester”. Författare och illustratörer är allt från några av våra mest kända till lite mer okända i en härlig blandning.

Det var framförallt tre böcker i den här boxen som blev favoriter hos 3-åringen i familjen (även om 7-åringen också tjuvlyssnade); Orvar Sjörövare lider skeppsbrott, Prinsessan Busiga Bebben och Upp i luften.

I Orvar Sjörövare lider skeppsbrott får vi träffa en sjörövare som befinner sig på en ö ute i havet och han vill ta sig hem. Han blir tipsad om att det finns en apa som är väldigt duktig på att bygga saker och ting, så han stämmer träff med apan och ber den bygga en båt. Det ska enligt apan inte vara något problem, men när Orvar kommer för att se sin båt visar det sig att apan har byggt något helt annat…så fortsätter det i flera dagar ända tills apan bygger något som faktiskt hjälper Orvar, men någon båt är det inte.

I Prinsessan Busiga Bebben är det såklart den välkända Busiga Bebben som har huvudrollen. Den här gången är hon prinsessa och ska rädda prins Palle undan en elak häxa (hans mamma) och längst vägen råkar hon ut för diverse äventyr såsom en förtrollad drake som sprutar eld (hennes hund) och ett elakt troll (granngubben). Spännande!

En bok som språkmässigt känns som den är för lite mindre barn än min 3-åring är Upp i luften. Ett litet barn blåser upp en ballong och vips flyger hen iväg med den! Barnet flyger omkring och ser en massa olika saker: ”Titta grisen! Nöff nöff nöff.”, ”Titta bilen” Brum brum brum.” etc. Plötsligt ser barnet en fågel, och gissa vad den gör med sin vassa näbb?! Hur ska detta sluta?

Boxen (formgiven av Ingela P Arrhenius) innehåller följande titlar:

  • Pirater och prinsessor av Lotta Olsson och Maria Jönsson
  • Orvar Sjörövare lider skeppsbrott av Henrik Lange
  • Prinsessan Busiga Bebben av Thomas Svensson
  • Världens bästa riddare av Magnus Ljunggren och Mats Vänehem
  • Snövit illustrerad av Anna Friberger
  • Grodkungen och Prinsessan på ärten illustrerad av Christina Alvner och Mati Lepp
  • Flykten från dagis av Nils Andersson och Fredrik Dimrå
  • Upp i luften av Eleonor Pavlov och Malin Biller
  • Vi åker till månen av Anders Gustafson och Gabriella Axelsson
  • Den flygande kaninen och jätteapan av Johan Wanloo

Pixibox Prinsessor, pirater och äventyr
Författare och illustratör: flera olika (se listan ovan)
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789163875175
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.