Räkna med naturen

räkna med naturenMin dotter har gått på en förskola med matteinriktning och de har jobbat mycket med matematik i naturen. Jag tycker att det är ett jättebra sätt att stärka intresset för matematik. Den ofta abstrakta matematiken blir mer konkret med praktiska övningar och lekar.

Nu har det kommit en bok med 22 roliga räkneövningar och lekar att testa utomhus.

Varför inte testa plastflaskebowling med poängsystem, att gissa hur lång en minut är eller uppgiften att alla ska skaka händerna med varandra och därmed beräkna hur många handskakningar som kommer att behövas, nästa gång ni går ut? Alla övningar och lekar går att göra med saker som finns utomhus, till exempel pinnar, kottar, stenar, löv och snö. Det finns dessutom ett avsnitt för varje årstid.

Denna bok passar perfekt för förskolor och skolor men även hemma med familjen. Det är kul med lite omväxling och utmaning i motsats till det vanliga lekplatshänget.

Boken går även igenom de olika räknesätten och alla siffror och den är full med härliga illustratiooner av Adbåge.

räknamednaturen

Det återstår att se om min dotter får ett större intresse för matematik efter förskoletidens matematikövningar, men jag tycker oavsett vilket att det är jättebra med sådana här böcker. Genom leken kan vi lära oss mycket.


Räkna med naturen
Författare & Illustratör: Emma Adbåge
Förlag: Rabén & Sjögren (2013)
ISBN: 9789129688856
Antal sidor: 29
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *