Holly hoppar högt

holly hoppar hogtHär är en liten lättläst bok som bjuder på både dramatik i sorg och stor glädje och slutet ger en föraning om att det kan komma att hända oväntade saker kring Holly och hästen Hunter. I bokens handling vävs både fördomar och konflikter kring människor som inte är som den gängse normen. Holly sitter i rullstol men klarar sig fint i stallet och kan rida ut själv på sin själsfrände Hunter. När de två rider ut är de som en enda varelse med två hjärtan.

En stark mamma finns för Holly. En mamma som kan vara den enda Holly har på riktigt, läsaren får ingen vetskap om någon annan förälder eller släkting. En barnvakt har dock haft stort inflytande på Hollys väg in i stallet. Även en ridlärare, Lisen, är betydelsefull. En av stallflickornas ondsinta mamma med medföljande dotter, ger nerv till handlingen och får läsarens antipati. Holly riskerar från en dag till en annan att förlora Hunter. Allt som varit så bra med den planerade tävlingen där de två skulle få visa upp hur högt de kan flyga över hindren. Men något håller på att hända och dessutom så är Hunter i obalans. Det finns fler som rider honom och är alla så snälla egentligen?

Holly & HunterIllustrationerna i svart-vitt är av Katarina Dahlquist och det är bara att konstatera att hon kan rita hästar vackert, en mycket viktig del i en hästbok. Rent språkligt är det samma flyt som vi blivit vana vid när Anette Skåhlberg håller i pennan och som alltid i kombination med ett samhällspatos, en dröm om att låta alla får vara med – på riktigt. Hon gör det snyggt, det bakas in i berättelsen så att läsaren får en lättläst historia till livs, ömsom verklighetsnära dramatisk, ömsom finstämd.

Det är en speciell häst den där Hunter, otroligt följsam med just Holly. Är det något ovanligt med honom, något magiskt rent av? Holly hoppar högt är den första boken om fem delar plus fälthandbok i den lättlästa bokserien om ”De bevingade hästarna”.

 


Holly hoppar högt
Författare: Anette Skåhlberg
Illustratör: Katarina Dahlquist
Förlag: Sagolikt Bokförlag (2013)
Antal sidor: 61
ISBN: 9789186861209
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

En kommentar till “Holly hoppar högt”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *