Uppdragsklubben i Sollentuna

IMG_4581

Uppdragsklubben är en klubb för nyfikna.

Dess grundare är Lisa Carpevi , som är författare och Johanna Tibell-Gartz som är fotograf. Båda två är entreprenörer ut i fingerspetsarna och som brinner för barns nyfikenhet och pedagogiskt lärande.  De har tillsammans gjort en bok om Sollentuna som heter ”Uppdragsklubben i Sollentuna” och som är en kombination av berättelse och fakta om dess kommun. Tre syskon finner en flaskpost där de uppmuntras att ta reda på mer om sin hemkommun genom att hitta på egna uppdrag.  Boken igenom får man veta hur barnen kartlade sin forskning och information samtidigt som man får veta en massa om Sollentuna.

IMG_4584Även om man inte bor i Sollentuna så ger denna bok en bra grund för hur man kan arbeta som när man söker information. Jag gillar ju listor och fakta och tycker boken har ett lätthanterligt språk och layout. Det hade ju varit jätteroligt om det funnits en bok om min egen kommun, Timrå, men jag förstår att det är ett omöjligt uppdrag att skapa böcker om hela landets kommuner. Däremot får man genom denna bok verktyget för att skapa sin egen bok och samla fakta om allt man skulle vilja veta. Mycket inspirerande! Uppdragsklubben har en hemsida där man kan bli medlem och få nya uppdrag varje vecka.

Men Lisa och Johanna har också skapat IMG_4583Kommunborgarmärket, ett spiralblock  som har 25 uppdrag och kommer tillsammans med en anteckningsbok. Ett pedagogiskt och roligt läromedel för skolor att köpa in och låta eleverna tillsammans med sina klasskamrater utforska och upptäcka sin egen närmiljö.

Till varje uppdrag belönas man med ett klistermärke som man får klistra upp på en kunskapsuggla. När ugglan är fylld av alla dessa märken så är man en kommunmedborgare och får ett runt kommunborgarmärke att kanske sätta på skolväskan eller jackan. Läromedlet ligger på kunskapskraven för årskurs 3 men passar vetgiriga barn från 9 år och uppåt. Uppdragsklubben arrangerar också tillsammans med Sollentuna kommun en kunskapstävling som heter Bästa Sexan. Där får eleverna testa sina kunskaper om Sollentuna.

”Uppdragsklubben, klubben för nyfikna förädlar barns nyfikenhet om närmiljön till livskunskap om deras tillvaro och skapar en modig, kunnig och trygg generation.” Citat från Uppdragsklubbens hemsida.

Jag blir väldigt imponerad av dessa kvinnor och deras idé. Jag tycker det är genomtänkt, pedagogiskt och roligt. Det märks att det ligger hjärta och genuint intresse bakom projektet. Min dotter, som snart fyller 10 år, slängde sig på materialet på en gång när hon såg det. Hon gillar verkligen konceptet – anteckningsblocken, frågorna och att forska och leta efter svaren. Helst gör hon det vid datorn men vi var på biblioteket också i veckan för att leta efter kartor och mer fakta om vår kommun. Det som är så roligt är att man som vuxen kan lära sig massor och kan tillsammans med sitt barn göra dessa uppdrag samt hitta på egna frågor som man vill få svaren på. Vet du föresten själv varför din kommun heter som den gör?

Isabelle Juhlin forskar om sin hemkommun Timrå
Isabelle Juhlin forskar om sin hemkommun Timrå

Här kan du som lärare beställa kommunborgarmärket till din skolklass – Kommunborgarmärket.

Vill du bli medlem och få nya uppdrag varje vecka? Klicka här – Uppdragsklubben


Uppdragsklubben i Sollentuna
Författare: Lisa Carpevi
Förlag: Carpevi Media
Medarbetare: Lokka, Julia (form) / Tibell-Gartz, Johanna (foto)
Illustratör/Fotograf: Petra Kristiansson
Utgiven: 2010
Antal sidor: 64
ISBN: 9789197867405

 

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *