Modeshow och Åkshow

Pixiböckerna Åkshow och Modeshow, av Amanda Eriksson.

Jag vill verkligen rekommendera de båda pixiböckerna Modeshow och Åkshow, med text och bild av Amanda Eriksson. Jag har en förkärlek för pixiböcker över lag, men självklart har jag även särskilda pixiboksfavoriter och ”showböckerna” är absolut två av dem.

Jag kom faktiskt först i kontakt med Åkshow, trots att Modeshow kom ut två år tidigare (ser jag nu efter lite sökande på nätet). Jag blev genast fångad av humorn. Det absurda i att en häst, en tiger och en orm tar länspendeln till Gävle, och den sköna meningen om att samåkning verkar vara inne när man ser apan, papegojan och ugglan ratta en Saab 95, är bara ett par exempel.

Uppslag i boken Åkshow, av Amanda Eriksson.

Den röda tråden genom båda böckerna är en klassisk modeshow, med en konferencier som berättar vad man får se passera på catwalken. I båda böckerna är det ett får som är konferencier och hen gör ett utmärkt jobb, trots det höga tempot på antal djur som passerar. :-) I Modeshow är det kläder som visas och i Åkshow visas fordon. Allt visas av djur, stora som små.

Bild i boken Åkshow, av Amanda Eriksson.Amanda Eriksson har skapat bilder där djuren får liv genom sina ansiktsuttryck, och hennes text löper mycket bra med skönt gung. Jag vill alltid läsa böckerna med röst som en modekonferecier, eller lite som en sportkommentator. Språket har ett medryckande driv.

Min favorit av de båda böckerna är Åkshow. Kanske för att det är extra kulknäppt att ha en modevisning av fordon, utförd av djur. Där blir jag liksom nyfiken på både djuret och fordonet, medan Modeshow känns mer lik, uppslagen emellan.

Jag rekommenderar dig att gå på show med Amanda Eriksson genom hennes böcker. Du kommer inte att ångra dig. Inte barn du läser för heller – och de bör helst vara i äldre förskoleåldern, anser jag.


Modeshow
Författare: Amanda Eriksson
Illustratör: Amanda Eriksson
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 24
ISBN: 91-638-2699-2
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Åkshow
Författare: Amanda Eriksson
Illustratör: Amanda Eriksson
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 24
ISBN: 978-91-638-6546-6
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Anna Theorell

Jag är östgöte, lägenhetsmänniska, noggrann och fantasifull. Älskar färger, sms, att baka och att leta recept. Övriga stora intressen är språk och språkvetenskap, nya tekniska prylar, 50-, 60- och 70-talsinredning, att pyssla och att skriva. Två områden jag verkligen brinner för är genusvetenskap och naturvetenskap. Dessa två områden genomsyrar allt, tycker jag. Jag föddes 1979 i Linköping och bor sedan början av 2000-talet mitt i Uppsala. Allra närmsta familjen består av man och två barn (födda 2009 och 2012). Jag tycker väldigt mycket om mitt jobb som webbredaktör på bibliotek. Där får jag kombinera flera saker jag gillar, bland annat skrivande, att arbeta med bilder och att ta till mig ny teknik. Tidigare har jag jobbat som produktionsledare m.m. inom tv, och med webb på radio. Det var när jag arbetade med tv-barnprogram som mitt stora intresse för barnkultur väcktes. Jag tycker att det är så viktigt att det finns bra och genomtänkt kultur för barn, vare sig det är tv, böcker, radio, tidningar, spel, webbplatser, utställningar eller något annat inom kulturens breda spektrum. Vad gäller barnlitteratur så klappar mitt hjärta lite extra för småbarnsböcker och böcker för barn i förskoleåldern. Och självklart spelar mina intressen in när det kommer till favoritböcker. Jag gillar böcker med mycket färger, böcker som tar upp genusfrågan – på ett snyggt sätt såklart, bra faktaböcker och gärna böcker med knasiga figurer och böcker som leker med normer. Jag lärde mig att läsa och skriva när jag var fem år. Då skrev jag punkter mellan ALLA ord. (”Annars ser man ju inte var orden slutar och börjar!!”) Min favoritbok som barn var Lilla lammet, av Judy och Phoebe Dunn. Foto: Karin Kronvall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *