Zippen målar musik

zippen_malar_musik-palm_linda-22562275-322111371-frntlEn härlig barnbilderbok om musik, glädje och skaparlust. Det är pedagogiskt men inte tillgjort. Handlingen är enkel men charmig och lekfull. Zippen gillar att dansa till musik. I bakgrunden finns hans äldre syster som sitter och leker med sin mobil. Det känns vardagligt och igenkännande. Zippen får för sig att måla noter, att måla musik men när han lägger papperet mot örat är det alldeles tyst. Ingen musik hörs. Storasyster skrattar åt honom och förklarar vad noter är. Tillsammans gör de musik som de sjunger och spelar in på systerns mobil. För mig (som är totalt oteknisk) så var det något nytt att man kan, som systern gör, stoppa mobilen i musikspelaren och deras låt spelas upp. Jag minns barndomens kassettbandspelare och hur man sjöng in på band men roligt att se att det finns kvar hos barnen fast med nya metoder.

Historien avslutas med att Zippen provar olika instrument och man får ta del av olika fakta kring dem.  En jättefin barnbok som Linda Palm och Jessica Lindholm har gjort men så är de också etablerade barnboksskapare. Speciellt förtjust blir jag i Lindholms sätt att illustrarera på. Att hon ändrar perspektiv i bilderna så de inte blir tråkiga att titta på fastän de befinner sig i ett och samma rum hela tiden. Hon tecknar även barnen så att deras glädje och skaparlust når fram till läsaren. Att lyssna på musik är sann glädje och kanske även att försöka skapa egen musik.

IMG_4487

 


Zippen målar musik
Författare: Linda Palm
Illustratör: Jessica Lindholm
Förlag: Idus
Utgiven: 2013
ISBS: 9789187001406 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *