Stella – en älva i skogen

Den här boken var efterlängtad av mig; alltsedan jag förra året stiftade bekantskap med Stella och hennes bror Sam i boken Stella – En prinsessa bland stjärnorna. När jag hade läst den boken var jag lite smått lyrisk för den var så otroligt fin.

Illustrationerna i Stella – En älva i skogen är såklart lika fina som i den andra Stellaboken jag läste. Det är söta små detaljer och djur på varje uppslag som man kan sitta och leta efter tillsammans med barnet man läser för. Ett uppslag i boken är ritat ur en annan vinkel än de andra som är ”vanliga” horisontella bilder; på det här särskilda uppslaget ser man barnen springa över en äng, och man ser dem ovanifrån. Det var lite oväntat men effektfullt och snyggt tyckte jag. Ett annat uppslag i boken som lockade min dotter till skratt var en bild där det finns många kaniner utspridda. Först såg dottern inga alls, men när jag började visa blev hon glad och såg då fler och fler på egen hand.

Även i den här boken är Stella och Sam ute på upptäcktsfärd i naturen. De ska gå och leta efter älvor i skogen, och längs vägen träffar de på olika saker i naturen. Stella försöker locka sin ibland lite ängsliga bror genom att berätta och förklara saker om det som de möter. Den fina syskonrelationen mellan Stella och Sam finns också i Stella – En älva i skogen, men på något sätt blir den inte texten lika magisk som i den förra boken jag läste. Visst finns det sådana där tokigkloka uttalanden från Stella, som att smörfjärilar är gula för att de äter smör, men det känns lite grann som att ja, jag vet inte…något saknas…jag blir inte lika fängslad den här gången. Men en fin och läsvärd bok är det fortfarande tycker jag.


Stella – en älva i skogen
Författare & illustratör: Marie-Louise Gay
Illustratör:
Serie: Stella (del 4)
Förlag: B Wahlströms
Antal sidor: 40
ISBN: 9789132160332
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *