Stressa ner TONÅRSBOKEN

stressa nerJag gillar verkligen böcker om personlig utveckling och det finns många där ute på marknaden. En del mindre bra, som väcker mer prestationsångest och stress än vad de menar, och andra som är riktigt bra. Författarna Mette Bohlin och Eva Robild har gjort en fin bok som vänder sig direkt till tonåringar.

Författarna tar på ett naturligt sätt upp saker som kan vara pinsamma eller svåra att prata om vid en viss ålder. Kanske även för vissa föräldrar för boken vänder sig likväl till vuxna människor som till den unga läsaren. Vi behöver alla bli uppdaterade om de hormoner som styr vårt humör och att vi alla har olika utvecklingsfaser som kan vara jobbiga i livet. Blir man medveten om det så förstår man sig själv mycket bättre men också andra.

Jag tycker hela boken är kärleksfullt gestaltad – såhär kan det vara och det är inte onormalt. Författarna förmedlar att alla känslor är tillåtna – man får känna sig deprimerad och arg. Det kan vara olustigt med att känna sin kropp förändras så snabbt under några år. De ger tips på hur man kan hantera dessa känslor så de inte blir destruktiva. Samtidigt ger det tröst och stöd, man känner sig peppad som läsare av att få vägledning om vad som kan fungera till att få mental och fysisk hälsa.

Många teman tas upp. Självkänsla – som är så oerhört viktigt för att våga stå upp för sig själv. Stressen i skolan, utseende, konflikter, mat, vikt, sömn, hygien, sex och mycket mera.

Vad som är fint också är att ungdomar medverkar i boken. Vi får ta del av dikter, tankar och jag slängs tillbaka till mitt eget tonårsliv där jag gick igenom både ljusa och mörka stunder. Tonåren är bland det bästa i en människas liv men kan också vara ett rent helvete. Man utvecklas så mycket under så kort tid och en hel massa saker sker som formar en till den man förmodligen är idag. Det gäller att vara rädd om sig och även ha en självdistans till att förstå att tonåren inte kommer att bestå för alltid. I boken finns ett citat från Mark Twain som jag fann roande;

När jag var 14 år var min far så okunnig att jag knappt kunde stå ut med att ha gubben i närheten, men när jag blivit 21 år var jag förbluffad över hur mycket han hade lärt sig på sju år.

Den här boken är inte tjock. Den har ett hanterligt format som jag gillade skarpt och uppdelningen med att varva fakta med lättsammare text gör den också lättläst. Författarna uppmanar skolor att köpa in boken och använda som faktaunderlag och bokdiskussion och det kan även jag rekommendera. Personlig utveckling och mental hälsa borde vara ett naturligt inslag och ämne i skolorna men jag tycker inte tonåringar ska behöva känna den här boken som ett slags skolämne. Den går lika väl att läsa hemma i lugn och ro. En fin bok att få inför sina tonårsår och passar både för pojkar som flickor.


Stressa ner TONÅRSBOKEN
Författare: Eva Roblind och Mette Bohlin
Förlag: Stressa ner
Utgiven: 2008
ISBN: 9789163331404 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *