Kokeshi – Aoki

aokiEn söt liten karamell. En bok för den som särskilt älskar eller vill börja älska Japan och en bok för dem som upptäckt de där söta små dockorna som kallas Kokeshi. Dessa var från början små trädockor från Japan och har funnits där sedan 1800-talet. I dag finns de i en mängd varianter, både färg- och formmässigt. Dockorna i kimonos går att leka med eller att samla på och visa fram. Kokeshi-estetiken vill vara vacker och inspirerande.

Bokomslaget har ett sytt tygmärke av en liten Kokeshi-docka, självaste Aoki, som är den lilla huvudpersonen. I sin finaste kimono beger hon sig ut för att åka snabbtåg till sin vän Yoko. Hon tar med sin lilla gosiga panda Pouny. Shopping och staden står på dagordningen och sedan en fin avslutning med vänner och mat under blommande körsbärsträd.

Kokeshi

Skaparen av boken, Annelore Parot, som är grafisk formgivare, illustratör och textilare från Frankrike, ger oss en glimt från stadens snygga kvarter där ögat kan vältra sig i söthet, men även ordning och reda. Hennes intresse började med en trasig kokeshi-docka. Den visade in henne i en del av japansk kultur och detta tillsammans med egen prägel blev till ett specifikt koncept. Samma huvudpersoner dyker upp i alla kokeshi-böckerna. För en av sina kokeshi-böcker fick Annelore Parot ett pris som årets unga illustratör. Hennes uttryck är stilsäkert tecknat via dator och de återkommande mönstren är oftast härliga att låta blicken ta in.

I boken kan vi ana hur stort det är i Japan med att klä ut sig till t.ex. en seriefigur, att göra sig annorlunda och bli extra söt. Det finns en, får jag säga, typisk kvinnlig markering på alla detaljer i boken och av alla de få manliga varelser jag ser är de ganska stereotypt gubbigt framställda. Möjligen finns det några söta småpojkar bland alla kimonodockor.

Några ord japanska bjuds vi också på och så är allt så väldigt kawaii (”sött”) så mina ögon måste blinka till för att kunna ta in allt. Den svenska texten är sparsam, mer beskrivande, ibland får vi små frågor eller uppmaningar, men det är för bilderna vi kommer.

AokidockaMin 15-åring som älskar allt som har med Japan att göra, ansåg boken var en fin liten sak. I utviksblad och flikar överraskas läsaren och det kan konstateras att allt visar på en genomgående utsökthet, om än materiell. Det är bok att försiktigt bläddra i och kanske få med sig ett intresse, om det inte redan finns, för något helt annat långt borta.

Det finns flera böcker och produkter i serien (världen enligt KOKESHI), t.ex. Kokeshi – Vänner, en bok som äldre barn kan skriva in saker om sig själva och sina vänner samt få tips på hur en del av japanskt leverne och estetik kan te sig.


Kokeshi – Aoki
Författare & illustratör: Annelore Parot
Förlag: Rabén & Sjögren (2012)
Antal sidor: 48
ISBN: 9789129679076
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *