Prinsessan Isabelle gör hyss

Det här är en väldigt rosa bok. Inte bara omslagsmässigt men också illustrationerna går i en övervägande rosa ton. Det är nämligen prinsessan Isabelles älsklingsfärg. Jag fastnar lätt för Johanna Rehns illustrationer som känns lekfulla i all denna sprakande färg. Bilder att bli glada av.

Prinsessan Isabelle känns som en vanlig flicka fastän hon bor på ett slott och hennes föräldrar är kung och drottning. Hon har en massa leksaker men saknar någon att leka med då hon vaknar tidigt en lördagsmorgon. Föräldrarna vill sova ut och inte ens slottspersonalen har vaknat.

 

    Det är bra att leka ensam, brukar mamma säga. Det är bra för fantasin.

Isabelle hämtar en sax från köket. En vass sax som hon egentligen vet att hon inte får använda. Men hon är duktig med saxar så varför ska hon inte få klippa lite snöflingor av fina papper? Det om något kan väl inte vara farligt? Men Isabelle är en påhittig flicka så hon kommer på en strålande idé om vad man kan använda saxen mer till.

Jag undrar hur många föräldrar som fått uppleva att deras barn klipper av sitt hår? Min lillasyster klippte av sitt långa hår när hon var fyra år gammal och min mamma grät när hon såg det. Min femåring klippte en tjock slinga av sitt hår i somras vilket gjorde att han såg smått flintis ut uppe på huvudet.

Författaren Frida Lindgren Karlsson tar här upp ett ämne som jag tror barnen kommer att fnissa åt. Jag tror många barn känner igen känslan av att vilja klippa hår, om inte på sig själv så kanske prova på en docka. Jag tror inte ämnet uppmuntrar någon eftersom Isabelle i boken blir väldigt ledsen då hon ser sitt misstag. Det går inte att ångra sig efteråt eller ens skylla på någon annan. Författaren lägger till en knorr i handlingen att det kan vara svårt ibland att hålla sig helt till sanningen. Även vi vuxna drar till med vita små lögner ibland för att inte såra någon.

Jag tycker om den vardagliga tonen i den här boken. Den är enkel i sin utformning och handlar i stort sett bara om en lördagsmorgon. Även om flickan är en prinsessa och bor på ett slott är de saker som sker säkert igenkännande för många barn och föräldrar. En lagom lång saga att läsa inför godnattstunden också och kommer säkert att bli en favorit för min femåriga son härhemma.

Måste bara tillägga att detta är andra boken om prinsessan Isabelle. Tidigare i år kom även Prinsessan Isabelle Upp & Ned men den har jag inte läst.


Prinsessan Isabelle gör hyss
Författare: Frida Lindgren Karlsson
Illustratör: Johanna Rehn
Bokförlag: IDUS
Utgiven: 201212
ISBN:9789187001369 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *