Super-Charlie & gosedjurstjuven

I den första boken om bebisen Super-Charlie fick vi reda på hur det kom sig att han blev en superhjälte, hur han fick sin mantel och hur han stack iväg och ordnade upp en sak på sitt eget lilla (stinkande) vis.

I den här boken är det han som tar reda på hur det egentligen ligger till med storasysters försvunna gosedjur Glennis. Är det verkligen så att det har varit inbrott hos familjen under natten? Och varför skulle det enda som blivit stulet i sådana fall vara ett gammalt gosedjur? Super-Charlie vaknar av att storasyster är helt förtvivlad, i rena förskräckelsen lyfter han från sängen (han kan flyga) och ser sig snabbt omkring för att försäkra sig att ingen har sett det. Det är nämligen bara mormor som känner till hans superkrafter.

Alla i familjen letar högt och lågt, men ingenstans finns Glennis. Pappan som är polis berättar att de tagit en gosedjurstjuv på bar gärning bara häromdagen. När familjen åker iväg jobb och skola är Charlie kvar hemma med mormor. Charlie är lite sur eftersom han inte kommit underfund med hur han ska göra för att använda sin superhörsel. Under dagen letar han och mormor ledtrådar i storasysters rum, och de hittar faktiskt flera saker som verkar intressanta…

När pappan kommer hem från jobbet och har med sig ett nytt gosedjur till dottern blir det inte riktigt som väntat, dottern blir inte alls glad utan börjar stortjuta! Här kan man som vuxen läsare börja ana vad det är som faktiskt här hänt; gamla stinkande mjukisdjur och gosefiltar….vad har man inte själv haft lust att göra med dem?

Super-Charlie kommer såklart att lösa ”mysteriet”, och allt blir till slut frid och fröjd förstås. Illustrationerna är gjorda av Millis Sarri, som i maj förra året berättade för Barnboksprat om hur en illustratör arbetar. En kul detalj att nämna när det gäller illustrationerna: på ett uppslag ser man familjens tv, och där är det en bild tagen från ett verkligt tv-program, nämligen ett avsnitt av ”Let’s Dance” där man ser Camilla Läckberg (bokens författare) dansa!

Charmig story, jättefina illustrationer och en fråga i slutet av boken som jag tror antyder att det kommer fler böcker om Super-Charlie.


Super-Charlie & gosedjurstjuven
Författare: Camilla Läckberg
Illustratör: Millis Sarri
Förlag: Tukan förlag
Antal sidor: 32
ISBN: 9789174015409
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *