Eko

Vill du få en läsovillig tonåring att läsa? Kanske någon som har lite svårt med läsningen? Då ska du sätta den här bokserien i händerna på hen! Under de fem år som har gått sedan den första boken i serien kom är det väldigt få av mina elever som inte har fångats av storyn (jag jobbar som lärare med ungdomar i åk 8 och 9). Förra terminen hade jag ett gäng killar i nian som nästan slogs om böckerna. En av dem kom en eftermiddag och frågade mig om jag inte kunde kopiera bok fyra i kopieringsmaskinen åt honom eftersom hans klasskompis hade lagt beslag på den! Så ivrig var han!

De här böckerna till hör en genre som jag personligen inte gillar särskilt mycket, men jag kan förstå att den tilltalar ungdomar. Det mesta av handlingen utspelar sig i Pulverland, där knarkhandeln styr och det är tufft att leva. Det är spännande böcker med högt tempo som går snabbt att läsa.

Huvudperson i Eko är sjuttonårige Filip, en kille vars bror André sysslar med olika brott och tillhör Pulverlands undre värld. Även Filip verkar ha varit indragen i en hel del men nu är han inte med i brorsans gäng längre. När vi först träffar honom i boken sitter han på en trottoarkant och grejar med sin pistol, och tanken att sätta den mot tinningen och trycka av slår honom. Vad är det som gör att en så ung människa ens tänker den tanken undrar man genast. Vad har han varit med om?

Rätt snart förstår man att André är en riktigt vidrig storebrorsa, en som misshandlar och hotar men håller fasaden uppe inför föräldrarna som tror att han har ett hederligt jobb. André tvingar Filip att tända på ett hus, ett hus som han säger är en ödekåk som ingen bor i. Men när Filip tänt på och det brinner rejält rusar en flicka ut ur byggnaden, och när hon ringer 112 får han reda på att det finns ännu en flicka inne i huset. En flicka som han riskerar livet för när han klättrar in och räddar henne. Han är dock noga med att inte ge sig tillkänna, det var ju han som tände på!

Filip får nog av sin brors terror, han bestämmer sig för att sticka hemifrån (och därmed hoppa av skolan) och bli en annan. Han väljer att kalla sig Johnny, och inom kort har han dragits in i en härva som visar sig bli mycket större allvarligare än han någonsin kunnat tänka sig och som involverar många människor som han känner till. Bland annat brorsan och de två tjejerna från ödehuset.

Jag tyckte trots min skepsis mot den här typen av böcker att den var riktigt spännande faktiskt. Jag tar med den till mitt jobb (skola), och kommer att plasta in den för annars kommer den snart att vara helt utsliten om jag känner mina elever rätt!

De andra böckerna i serien:

  1. Avhopparen
  2. Beskyddaren
  3. Checka in
  4. Drakens skugga

Eko
Författare: Kim Olin
Förlag: Argasso
Antal sidor: 219
ISBN: 9789186579494
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

En kommentar till “Eko”

  1. Jag håller med dig om att man kan tycka en hel del om den här typen av böcker, men det faktum att de går som smör i solsken bland de mest läsovilliga av våra elever på både högstadiet och gymnasiet gör att jag är väldigt förlåtande. När serien är slut är det mer regel än undantag att de frivilligt kommer och frågar om det inte finns något annat liknande, även om de inte måste läsa för skolans skull – en läsgnista har tänts och bibliotekarien jublar inombords! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *