ABC å allt om D

Om man är en språk- och ordnörd som jag (och dessutom är jag svensklärare) så är detta en bok att tycka om! I den här trevliga uppslagsboken (kan man kanske kalla det) berättar författaren Nina Ulmaja att hon började samla på bokstavsfrågor och fakta efter att hennes barn ställt en massa frågor om bokstäver och alfabetet som hon inte kunde svara på. Hon bestämde sig helt enkelt för att ta reda på ”allt” om bokstäver.

Första delen i boken handlar om vilka som uppfann bokstäverna och när, hur bokstäverna spreds runtom Medelhavet och hur de med tiden och resorna förändrades. Vi får läsa om att den första alfabetiska skriften hittades i Wadi el-Hol i Egypten. Från egyptierna spred sig bokstäverna via fenicierna till många platser och hamnade så småningom i händerna på greker och romare som utvecklade och förbättrade bokstäverna.

Varje bokstav i alfabetet får en egen presentation i boken, vi får några ord och illustrationer som börjar på bokstaven och en förklaring till hur bokstaven utvecklats från egyptiernas hieroglyfer via fenicier, greker och romare till den bokstav vi använder idag. På varje bokstavssida finns också en mängd annan fakta som har med bokstaven i fråga att göra. På A-sidorna får vi bland annat lära oss vad alliteration, anagram och autograf är för något. Hos bokstaven L finns fakta om logotyper, luffartecken och ligaturer. Vill man kan man lära sig semaforalfabetet, runor och handalfabetet också.

En intressant bok fullspäckad med annorlunda, rolig och spännande fakta. Finfina illustrationer och en layout som tilltalar mig mycket, här händer det något nytt på nästan varje sida. En bok som passar bra både hemma och i skolan tycker jag.


ABC å allt om D
Författare & illustratör: Nina Ulmaja
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789163869631
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Kanske gillar du också:

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och är beroende av böcker av alla slag! Jag tycker om att läsa tyst, läsa högt, läsa för njutning, läsa för att lära och att läsa för att ge andra en upplevelse. Att hjälpa andra att upptäcka glädjen med att läsa försöker jag göra ofta genom att läsa för min son (född 2006) för min dotter (född 2010) och i mitt yrke som lärare för mina tonårselever.

En kommentar till “ABC å allt om D”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *