Gör din egen pekbok

För 2½ år sedan skrev jag ett inlägg där jag efterlyste möjligheten att göra egna pekböcker, precis som man gör fotoböcker. Här kommer uppföljningen: nu går det nämligen!

Jag hittade två olika tjänster för att skapa pekböcker, alltså små böcker med stadiga kartongsidor, med egen text och egna bilder:

Fotoklok

Du laddar ner Fotokloks programvara till din dator och designar pekboken antingen med hjälp av en guide eller helt fritt. Det finns i stort sett inga begränsningar för hur dina sidor kan se ut, du kan lägga in text, foton, dina egna teckningar, clipart-bilder eller vad du vill, hur du vill. Boken blir 15×15 cm, du får 18 sidor + omslag (totalt 20 sidor) som trycks på 720 grams blanklaminerad kartong med lay-flat-bindning. Priset för detta är 249 kr + frakt. Ser riktigt bra ut, tycker jag.

» Fotoklok

Lookibooki

Ett alternativ för den som inte vill lägga så mycket tid, utan hellre snabbt slänger ihop en pekbok online kan möjligtvis vara Lookibooki. Dock blev jag inte särskilt imponerad av det jag såg. Du får inte designa omslaget, bara välja färg och titel. Layouten är helt fast och det gäller att bilderna du laddar upp passar i proportioner, annars beskärs de. Det går att ”zooma ut”, men inte tillräckligt för att jag ska få mina bilder att synas helt. Är det meningen att jag själv ska fixa proportionerna i datorn innan jag laddar upp? Då försvinner lite av poängen med enkelheten… Och det trista omslaget är ett stort minus, tycker jag. Formatet och priset ser annars ut att vara samma som hos Fotoklok (men formatet är inte lika tydligt beskrivet).

» Lookibooki

Finns det fler?

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *