Kan man dricka det?

En liten charmig bok låg och väntade på mig i brevlådan för ett tag sedan; Kan man dricka det? Här får vi träffa Ilo som provar att dricka lite olika typer av vatten (närmare bestämt fem).

Boken är uppbyggd på följande sätt:

  1. En sida där det står ”Titta! Vad är det för vatten?”. Det är en svart sida med ett ”titthål” i form av en cirkel där vattensorten visas. Första gångerna var det inte helt lätt för min 2½-åring att klura ut att det var just en toalett vi såg på en av bilderna eftersom man inte alltid får se hela bilden.
  2. Ny sida där vattnet syns i sin helhet (vattenpöl, toalett, hundskål, havet, ett glas med vatten). På den här sidan står det också en text som berättar vad det är för vatten.
  3. På samma uppslag som föregående; frågan ”Kan man dricka det?”
  4. Ny sida där det står om man kan eller inte kan dricka det samt en förklaring till varför.

Både jag och dottern gillar boken och har läst den flera gånger. Man kan använda den på lite olika sätt beroende på hur stor förståelsen är hos barnet. Innan vi vänder till sidan där förklaringen till varför eller varför inte man kan dricka vattnet finns frågar jag dottern om hon vet. Vattnet i vattenpölen kan man inte dricka för det är ”skräpar” i det säger hon. Det vore skoj om det kom fler böcker med den roliga Ilo tycker vi.

skräpar i vattnet


Kan man dricka det?
Författare & illustratör: Pernilla Danielsson
Förlag: B Wahlströms
Antal sidor: 24
ISBN: 9789132161308
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.