Dröm- och dagbok

Jag erkänner direkt att jag är avvaktande till affärsverksamhet kring människors mentala välbefinnande. Det blir för mycket. För intensivt. För mig. Jag finner min egen kraft på eget sätt på en mer basal (helt gratis) grundnivå. I naturen. I fina minnen. I mina tankar. I bilder jag väljer. Men alla har det nog inte så lättillgängligt med att finna styrka eller inspiration och för dem fyller kanske ett företag som Kreativ Insikt en värdefull funktion. Mycket av det jag ser på hemsidan är inspirerande med en kärleksfullhet i bästa må bra-anda. För barn finns nu utgivet en Dröm- och dagbok med text och idé av My Blomqvist Olsberg och illustrerat av Mikaela Nordlund, som visar fram glada lite naivistiska illustrationer boken igenom. Jag gav denna bok till min 10-åring som godkände konceptet, men ville invänta rätt stämning att ta sig an den. Det är en dagbok som ger en liten hjälp att komma till skrift, att få tankar eller en dikt nertecknad eller en bild skapad. Vissa gillar helt blanka sidor men några längtar nog efter något att hänga upp det i. Det krävs dock ett visst mått av egen fantasi för att finna sin form trots styrningen.

En bok som alltså har illustrationer som återkommer med ett visst intervall och så instucket här är där små jag-förstärkade ord: ”Jag står upp för mig själv.” ”Jag har allt jag behöver inom mig.” Min favorit är: ”När jag inte vet vad jag ska säga frågar jag hjärtat och magen vad de tycker.”

Det förekommer mer eller mindre öppna sidor, till sidor där svar på vissa frågor önskas: ”Det här önskar jag var annorlunda i mitt liv:
Det här tänker jag göra för att det ska bli som jag vill att det ska vara:”

På flera plan är boken kärleksfullt utformad och är en bra bit ifrån det som jag i andra sammanhang kan uppleva som geschäft med osäkra människor och deras känslor. Denna bok kan vara en fin liten gåva till en ung människa som vill skriva, men få en skjuts i tanken eller bara få klistra in betydelsefulla bilder. Till boken finns för övrigt att köpa bejakande klistermärken. Det tycks mig sammanfattningsvis som att det är en god bok som vill hjälpa till att stärka barnet, hitta tron på den egna förmågan och finna och stärka drömmarna. Boken har en återkommande uppmuntran att vara snäll mot sig själv, mot andra och mot naturen. Självklara saker, men en påminnelse sitter inte fel för någon. Möjligheterna kan bli goda för vidare inspiration till att uttrycka mer tankar i skrift och förhoppningsvis även utveckla bra sidor hos individen.


Dröm- och dagbok Vilken underbar dag
Författare: My Blomqvist Olsberg
Illustratör: Mikaela Nordlund
Förlag Kreativ Insikt (2012)
Antal sidor: 156
ISBN: 9789197864343
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

2 reaktioner till “Dröm- och dagbok”

  1. Vilken fin bok :0) Jag tilltalas genast av tanken bakom den. Just det där att många barn, även vuxna, inte kan säga positiva saker om sig själv. Jag märkte det för många år sedan då jag var på en kurs och vi fick i uppgift att skriva tio bra saker om oss själva. Flera satt och kämpade för att få till några rader och jag kunde inte förstå varför. Det handlar ju inte om högmod utan att uppskatta sig själv och de egenheter man har.
    Bara frågan du tar upp som finns i boken: Det här önskar jag vore annorlunda i mitt liv, öppnar upp sinnet för saker man är missnöjd med och kanske leder till en förändring. Jag kan gott tänka mig sitta och klottra i denna när jag var i den yngre tonåren. Och vilken härlig bok att spara, likväl som ”Mina vänner” som finns och där man skriver ned hobbys, vad man vill bli när man blir stor så blir denna bok ett andligt komplement på något vis.

  2. Jag hade också gillat boken som ung. Strukturerat för den som vill, men ändå fritt på något sätt. Sätter nog igång tanken hos någon och bara det kan vara en vinst. Samtidigt bör det väl inte gå åt det hållet att ungen som läser alla budskap får hybris och tror sig bättre än alla andra… Den risken finns förvisso ändå. Bokens anda är ju god och kan nog hjälpa till i jag-byggandet för många.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *