Irriterande stora böcker

Idag fick jag Benjamin Chauds nya bok Björnens sång i brevlådan. Min första reaktion var irritation. Redan hans förra bok, Min kanin Sockan är med sin höjd på 34 cm svårplacerad i bokhyllan, då den kräver högre hylla än alla andra Avas böcker. Björnens sång är ännu värre: 36,5 cm hög! Vi har inga hyllor som är så höga! Vem har det? Hur ska man förvara den? Hur tänker man när man ger ut en så stor bok?

När Ava strax får en ny bokhylla blir det en där hyllorna inte går att flytta i höjdled och då kommer ingen av dessa böcker att få plats.

Att behöva tänka ut speciallösningar för förvaring av dessa böcker retar mig oerhört. Kanske tar jag fram sågen i stället…

(Irriterande djupa böcker finns det med – också ett oskick!)

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

5 reaktioner till “Irriterande stora böcker”

  1. Ååå, själv ÄLSKAR jag stora böcker!!! Det blir liksom mer att hålla i, större bilder att se på och leva sig in i! Många utländska barnböcker är större i formatet än svenska… I vår bokhylla här hemma är åtminstone 50% av alla barnböcker över 30 cm höga! Looooove it! :)

    /Emilia

  2. Vi har också en hel del böcker som har ”fel” mått (som exempel Pomelo (även där är Chaud skyldig) och Hemma hos Pettson & Findus-boken) och jag tänker mig en bokhyllelösning som tallrikshyllor eller andra sätt där man frontar böckerna på nåt annat sätt än stående med ryggen ut. Just nu blir det en liggande hög istället för en stående och det funkar. De stora böckerna används ofta som ”garageväggar” till leksaksbilar också… ;)

  3. I Danmark findes der ganske mange store og skæve udgivelser. For et par år siden tog jeg konsekvensen af dette og fik med min gode fars hjælp bygget reoler med hylder i forskellige størrelser. De største med et gab på 45 cm nederst, så min søn har bøgerne inden for rækkevidde.
    Og@ Carolina, garagevægge. Det er en herlig ide! Det skal jeg så klart prøve at stable på benene herhjemme:)

  4. Intressant att det finns olika åsikter. Visst kan det vara fint med stora sidor, men Björnens sång tycker jag är överdriven, den är så stor att den är jobbig att hålla i.

    Jag gillar inte tanken på att fronta böcker i tallrikshyllor baserat på att de inte får plats annars. Ska jag visa upp böcker så vill jag att det ska vara favoriterna för tillfället. Dessutom är någon sådan lösning inte riktigt aktuell hos oss just nu. För tillfället har vi för liten barnbokhylla, det ligger redan travar ovanpå, så det blir väl där denna hamnar, men sen när vi uppgraderat bokhyllan vet jag inte alls vad jag ska göra av dessa böcker… får väl gömma dem i garderoben eller något. :(

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *