Spökdeckarna

Det här var min allra första Fredde Granberg-bok då jag inte läst någon utav Elak & Pucko-böckerna. Fredde Granberg för mig är ju Ronny & Ragge-humor och jag kan absolut känna lite sådana vibbar men jag blev faktiskt positivt överraskad.

Huvudpersonerna i boken är Betsy, som kan se spöken, och hennes nye klasskamrat Henrik, som är en zombie. En zombie som kan prata, om än långsamt, och som uppenbarligen kan vara vän med levande människor utan att äta upp dem. Henrik berättar faktiskt för Betsy att inga unga zombies äter hjärna längre utan de vill ha hamburgare som alla andra. Betsy och Henrik upptäcker att det spökar i den gamla kemisalen och de dras in i ett äventyr som visar sig ha en koppling till den elaka rektorn.

Bokens sista kapitel är en epilog där det avslöjas att Betsy och Henrik startar en spökdeckarfirma (vilket också står redan på baksidan så detta är ingen spoiler) och denna bok är alltså första delen i en planerad serie.

Boken rekommenderas för 9-12-åringar men i min familj är zombieintresset vida spritt så jag läste denna bok för både 6-åringen och 9-åringen. Bägge två tyckte den var väldigt rolig och de skrattade högt flera gånger. Visst innehåller den en del sådan humor som pruttar, rapar och äckliga saker men det var uppskattat. Det finns också djupare aspekter i boken som mobbing, tuffa killen Ronny i klassen är på Henrik då han tycker att han är avvikande från normen helt enkelt. Boken är full av levande illustrationer vilka iscensätter texten på ett härligt sätt. Storyn är spännande och huvudpersonerna är sympatiska, rättskaffens och hjälpsamma. Om du har ett barn som inte är rädd för monster och dylikt så tycker jag absolut att ni ska läsa den här som komplement till alla böcker om LasseMaja, Kalle Skavank och Emil Wern!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Spökdeckarna – Kemisalens förbannelse
Författare: Fredde Granberg
Illustratör: Johan Andreasson och Fredde Granberg
Förlag: Telegram Bokförlag (2012)
ISBN: 9789174230321
Antal sidor: 71
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

En kommentar till “Spökdeckarna”

  1. Den här boken har jag missat – den verkar ju jätterolig. Jag har en dotter med buskishumor så den här humorn går nog hem hos henne. Låter som en bra bok att läsa högt också. Jag visste inte heller att Fredde Granberg skrev barnböcker men man har ju sett ”vuxensagorna” på teven som han skrev manus till så han har ju verkligen talang för det.
    Ska iväg och låna på biblioteket.
    Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *