Sju minuter över midnatt

Titeln är lockande och skapar förväntningar. Vad sker sju minuter över midnatt? Bokens omslag och svart-vita illustrationer är suggestiva och får mig att fyllas av upprymd mystik. Patrick Ness förord fyller mig med förväntan. Ta stafettpinnen och ställ till med något – alltså läs denna bok och bli upprymd att skriva egna historier uppmanar författaren. Denna bok ska vara skriven efter en idé av Siobhan Dowd. En författare som hann dö i cancer innan hon hann färdigställa sin bokidé.

Så börjar jag läsa första meningen:
Monstret dök upp precis efter midnatt, som de gör.
Men jag inser snabbt att jag valt fel bok.
Om det är något jag starkt undviker så är det att läsa böcker och se filmer som handlar om barn som dör eller om en förälder som får dö ifrån sina barn. Det ligger så nära min närmaste mardröm att jag inte kan uthärda det.
Trettonåriga Connors mamma är cancersjuk och hans pappa är omgift och bor i ett annat land. Han har en mormor som inte har så bra hand om barn men som nu får träda in som en extra förälder vilket inte är det lättaste för någon utav dem. Den enda starka förbindelsen barnbarnet och mormodern har tillsammans är ju mamman/dottern.
Omedvetet kallar Connor till sig ett monster. En slags trädman som kommer sju minuter över midnatt och för att berätta tre berättelser, men kräver att den fjärde ska pojken själv berätta och det måste vara sanningen.


Det här var en mycket välskriven historia som är fylld av djup sorg men också intelligent visdom och varm känsla av andlighet. Jag hulkade av gråt när jag läste sista sidorna. Jag gick ifrån boken. Torkade tårarna. Kom tillbaka för att ta upp den och återigen strömmade tårarna nerför mina kinder. Sorgen i boken var så påtaglig och gick rakt in i mitt hjärta. Kanske var jag i fel läge i livet för att läsa den då jag har en släkting som ligger för döden i detta nu som jag skriver men samtidigt…det är en bok som ger tröst åt oss som lever kvar eller som har en kär närastående som dött eller vet om att de ska dö.
Och jag är glad över att jag läste boken. Inte för att själva bokens handling gjorde mig glad utan för att den fick mig att känna tilltro till livet och att vi i de svåraste stunderna, kan vara tappra och modiga – rena rama överlevare.

 


Sju minuter över midnatt
Författare: Patrick Ness
Illustratör: Jim Kay
Förlag: B.Wahlström
Antal sidor:215
Utgiven:Våren 2012
ISBN:9789132160578
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

4 reaktioner till “Sju minuter över midnatt”

  1. Jag kollade in på din hemsida Lisa. Vilken läsglädje! Helt underbart att se. Japp, den här boken bör du läsa ifall du gillar sorgliga böcker.
    Kram!
    Sanna

  2. Jag läste den här boken en gång när jag var cirka 13 år gammal. Min pappa dog av cancer när jag var 11. Den här boken låg mig väldigt nära hjärtat, jag kommer fortfarande ihåg när jag läste den och grät. Idag vet jag inte om boken är lite fantastisk som jag minns, men den fick mig att känna något som ingen annan bok nånsin hade fått ur mig. Det gläder mig hur ni också tycker om denna berättelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *