Djurens maskerad

Allehanda djur klär ut sig inför en maskerad. Varje ny sida visar ett djur iklätt en kul mundering, som ska påminna mycket eller lite om det djur som de klätt ut sig till och själva det djuret blir på nästa sida till ett annat djur. Ja, Rödluvan är förresten med hon också och blir oväntat till en chokladtårta. Och blommor dyker upp, men de klär aldrig ut sig för de ska bara dofta gott. Fina och roliga bilder helt klart, men… ett minus är när hönan ska klä ut sig och det då låter som följer:

Hönan klär inte ut sig alls! Hon har inte fattat nånting, för hon är lite korkad.

Jag tänker: ”Jaha?” En annan grej: näbbdjuret som också är inbjuden, det djuret behöver inte ens klä ut sig för det ser redan så knasigt ut. Humor förstås, men inte min och då har jag svårt att ta boken helt till mitt hjärta. Trots min otroliga känslighet för ”kränkning av djur”, så är det annars ofta förvånansvärt roligt och barnsligt kul att i bildform se förvandlingen varje gång blad vänds. Barn kan ofta älska sådant, att bli överraskade. Det finns även några gånger en (lite snällare) humoristisk ton i den lilla befintliga texten. Allra bästa minnet är slutsidan där alla utklädda och de där icke utklädda är med – och då kan festen äntligen börja!

 

 

 

 

 

 

 

 


Djurens maskerad
Författare & illustratör: Marianne Dubuc
Förlag: Rabén & Sjögren (2012)
Antal sidor: 128
ISBN: 9789129679120
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

2 reaktioner till “Djurens maskerad”

  1. Jag håller med om dina minus. Min son fick den boken i födelsedagspresent och vi tycker mycket om den både han och jag. Förutom att jag inte gillar hur hönan och näbbdjuret framställs…

  2. Då är vi fler som ser detta. Jag tänkte först att inte ska jag hänga upp mig på det, men efter erfarenhet så vet jag att just sådant kan fastna hos barnet – eller hos mig;) Min humor har vissa ramar och här föll det lite utanför. Men boken i sig är rolig och värd att återkomma till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *