Farsa vid femton

Joanna Kenrick har skrivit flera av de lättlästa böckerna som ges ut av Argasso förlag. Jag har läst ganska många böcker ur deras utgivning och tycker att historierna ofta är för kortfattade och tunna men, det är perfekta böcker att sätta i händerna på en ovan eller ovillig läsare. Här får ungdomar chansen att faktiskt få känslan av att ha läst ut en hel bok, ofta med aktuell och för tonåringar intressant handling.

”Farsa vid femton” handlar om precis det man misstänker när man ser bokens titel; Mickey och hans flickvän Emma har oskyddat sex och hon blir gravid. Joanna Kenrick skriver i ett kort förord till boken att hon ville skriva en berättelse om tonårsgraviditet ur en killes synvinkel.

När Emma berättar för Mickey att hon är med barn är hans spontana reaktion: ”Hur då?”. Han säger också att han inte trodde att en tjej kunde bli med barn första gången hon har sex?! Tyvärr verkar det fortfarande vara en ganska vanligt förekommande missuppfattning. Emma blir ilsken och tycker att Mickey försöker lägga hela skulden på henne genom att fråga varför hon inte tar p-piller, hon kontrar med ”Varför använder du inte kondom?” De pratar vidare och kommer till frågan huruvida barnet ska behållas eller inte, och även här försöker Mickey lägga över skuldbördan och beslutsfattandet på Emma genom att säga ”Vad har det här med mig att göra? Det är ju du som är med barn.”

Som tur är har Mickey en väldigt klok och rar moster som tar sig ett allvarligt snack med honom. Läs boken om du vill få reda på hur det går för Mickey och Emma, kommer de att bli föräldrar eller blir det abort tror du?


Farsa vid femton
Författare: Joanna Kenrick
Förlag: Argasso
Antal sidor: 60
ISBN: 9789186579326
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

2 reaktioner till “Farsa vid femton”

 1. Är det en påhittad berättelse eller finns det någon form av dokumentär sanning bakom?

  Tänker mycket på den här meningen:
  ”och även här försöker Mickey lägga över skuldbördan och beslutsfattandet på Emma”

  På gott och ont för både Mickey och Emma så är det ju faktiskt så att det är hon som har hela beslutsfattandet. Faktum är att Mickey inte har ett dugg att säga till om, vare sig han vill eller inte vill bli pappa.

  Just detta tycker jag är oerhört svårt. Å ena sidan känns det helt fel att tvinga en kvinna att både föda ett barn eller att göra abort mot hennes vilja. Fast samtidigt kan en man tvingas bli förälder mot sin vilja och han kan också tvingas till abort mot sin vilja (i bildlig mening då alltså…).

  Det är ett stort och svårt ämne.

  En annan bok om tonårsgraviditet ur en killes perspektiv är Slam! av Nick Hornby.

 2. Finns även som pjäs, vilken jag läste för några år sedan (inte än översatt). Intressant handling. Hoppas den översatta boken är lika intressant. Den kommer absolut bli populär bland högstadieeleverna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *