Kaspar – en kunglig katt

Delar av den här berättelsen utspelar sig på ett mycket berömt hotell i London: The Savoy, ett hotell som öppnade redan 1889. I Michael Morpurgos bok är året 1912 och huvudperson den 14-årige Johnny Trott som arbetar som piccolo på hotellet. En dag kommer en berömd operasångerska från Ryssland för att bo på hotellet medan hon spelar huvudrollen i Trollflöjten. Med sig har hon en mycket speciell katt som heter Kaspar, och eftersom både katten och grevinnan Kandinsky fattar tycke för Johnny får han i uppdrag att ta hand om katten medan grevinnan är på operan.

När grevinnan Kandinsky oväntat och plötsligt dör i en olycka bestämmer sig Johnny för att ta hand om Kaspar, katten är utom sig av sorg och slutar äta och är väldigt illa däran. Men hur ska Johnny kunna hjälpa katten när det är absolut förbjudet för hotellpersonalen att ha husdjur i sina rum? På hotellet arbetar också husfrun som Johnny kallar ”Dödskallen” för hon är så elak, girig och otäck…

Det går bra ett tag, men så en dag börjar katten jama klagande och ”Dödskallen” hör det! Till både pojkens och kattens räddning kommer en amerikansk flicka vid namn Elizabeth som bor på hotellet och som blivit förtjust i Kaspar. Johnny och Elisabeth blir vänner och kommer att vara med om flera händelser som binder dem vid varandra och vid Kaspar. Utan att avslöja för mycket kan jag berätta att fartyget Titanic finns med i handlingen…

Det här är en fin och ganska annorlunda berättelse om vänskap och mod. Innan jag bläddrade i boken trodde jag att det var en ”vanlig” kapitelbok med bara text, men den visade sig innehålla många otroligt fina färgillustrationer gjorda av Michael Foreman. I slutet av boken skriver författaren Michael Morpurgo om hur han fick idén till boken; han beskriver sig själv som en historiedetektiv som jagar ledtrådar för att kunna skriva berättelser. Han blev tillfrågad om han ville bo på Savoy Hotel i London som ”Husets författare”, vilket innebar att han skulle bo där i tre månader och delta i några litterära tillställningar. På hotellet finns en skulptur av en katt – Kaspar the Cat – och Morpurgo ställde frågor om den. Det var det första ledtråden som sedan skulle leda till att han skrev boken Kaspar en kunglig katt (på engelska Kaspar, Prince of Cats).

Lyssna till Michael Morpurgo när han läser ur sin bok:


Kaspar – en kunglig katt
Författare: Michael Morpurgo
Illustratör: Michael Foreman
Förlag: B Wahlströms
Antal sidor: 203
ISBN: 9789132160639
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

 

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *