Mumsigt för djur

Här har vi en sån där bok som nästan är för stor för bokhyllan. Men det finns en god anledning till att den är stor, nämligen att den visar djur i naturlig storlek.

Mumsigt för djur visar vad djuren äter. Allt från papegojkäk till björnmat och komodovaranens middag visas upp i naturlig storlek. Illustrationerna är väldigt fina och naturtrogna. De sista djuren – elefanten och kaskelotten är så stora att en måste vika ut sidorna för att få se (men fortfarande bara en del av djuren). I slutet finns en faktadel om djuren och deras mat för de lite äldre barnen.

Det är fascinerande att fundera kring om giraffer verkligen har så stora huvuden eller om bläckfisken inte är större. Att illustrera på detta sättet blir väldigt tydligt och roligt för barnen. Boken har stora härliga färgbilder.

Däremot funderar vi på om storleken på vissa djur verkligen stämmer? Är fjärilar och papegojor verkligen så stora? Ja, det kanske de är?


Mumsigt för djur
Författare: Lola Schaefer
Illustratör: Geoff Waring
Förlag: Rabén och Sjögren (2011)
Antal sidor: 40
ISBN: 9789129677560
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

En kommentar till “Mumsigt för djur”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *