Svartvita pekböcker för spädbarn

Det sägs att spädbarn ser svartvita kontraster bättre än färg och det har nedanstående pekboksillustratörer tagit fasta på. Jag har visat böckerna för min 3-månaders bebis och hon gillar dem skarpt. Många tänker nog att det är för tidigt med böcker för så här små bebisar, men många barn i den här åldern gillar att titta på tavlor, så varför inte titta på djur i en bok? Genom att skala bort allt det plottriga och onödiga och lyfta fram rena former så blir de svartvita pekböckerna riktigt intressanta för små bebisar.

Fina djur – svartvita pekboken

Gulliga djur i svart-vit med accentfärger och mönster runt om. Mindre och lättare i formatet än nedanstående pekbok.

 

 

Zebror och kaniner

 

Mina fina djur

Pekbok i kraftig kartong med sammetsklädd pärm. Svartvita bilder med ett hål på var sida som man kan kika igenom.

Många fina djur

Kanske ett bra presentförslag till nyfödda bebisen?


Fina djur – svartvita pekboken
Illustratör: Stella Baggott
Förlag: Rabén och Sjögren (2011)
Antal sidor: 10
ISBN: 9789129677911
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

Mina fina djur
Illustratör: Xavier Deneux
Förlag: Rabén och Sjögren (2008)
Antal sidor: 20
ISBN: 9789129668377
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

En kommentar till “Svartvita pekböcker för spädbarn”

  1. Jag tror att det är jättebra att börja titta i böcker så tidigt som möjligt med sina barn. Själv har jag tre döttrar och vi började bläddra i böcker i tremånadersåldern. Jättebra att använda den här typen av bok med tydliga bilder och inte för mycket information för det lilla barnet. Man lägger grunden för en härlig, gemensam aktivitet. Min äldsta dotter är nu 10 år och jag får fortfarande läsa högt för henne ibland. Det är guld värt! Hälsningar Anna-Karin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *