När ett monster föds

Vad gör man när man har en 5-åring som tycker att monster är det mest spännande som finns (förutom Star Wars, Ninjago och pirater förstås då)? Jo man är ju helt enkelt tvungen att leta upp varenda monsterbok man kan hitta! Men man får vara lite försiktig så det inte är för läskiga böcker så ungen får mardrömmar, och det är en rätt svår balansgång det kan jag tala om. Nåväl, en riktigt söt monsterbok hittade jag när jag letade, och hade turen att få ett recensionsexemplar fastän boken har några år på nacken. Boken bygger på en traditionell brasiliansk dikt som heter ”När en baby föds” skriver författaren.

Den här berättelsen är en ”antingen-eller-berättelse”. Så här börjar den: ”När ett monster föds kan två saker hända. Antingen är det ett långt-bort-i-skogen-monster, eller ett under-sängen-monster. Om det är ett långt-bort-i-skogen-monster så är berättelsen slut. Men om det är ett under-sängen-monster kan två saker hända. Antingen…eller…alltså. Så fortsätter det i hela boken där man får följa med monstrets tokiga och roliga upptåg.

En lagom gullig monsterbok som jag nästan är säker på inte framkallar några mardrömmar…men man vet aldrig!


När ett monster föds
Författare: Sean Taylor
Illustratör: Nick Sharratt
Förlag: Tiden (numera Rabén & Sjögren)
Antal sidor: 32
ISBN: 9789173710466
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

 

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

3 reaktioner till “När ett monster föds”

  1. Har du läst Gruffalon och Lill-Gruffalon av Julia Donaldson? Ominte, så tror jag din son skulle tycka om dem och som jag inte tror ger några mardrömmar.

  2. Linnéa, Gruffalon har vi läst, den är alldeles underbar! Nyligen fick vi filmen också från bokklubben vi är med i :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *