Viggos ord

Här hemma har vi bara läst en Viggobok tidigare; nämligen Viggo kan själv och den gillade vi. Tidigare i höstas, lagom till Viggos 25-årsdag kom så Viggos ord som är en bildordbok med faktainslag (och även lite skönlitterära inslag tycker jag). Mati Lepps illustartioner är som vanligt klockrena, jag gillar stilen, färgerna och humorn!

Den här boken kan man läsa/använda på många olika sätt. För de minsta fungerar den som en pekbok, sen kan man börja läsa texterna som finns där. För de större barnen kan den faktiskt användas vid läsinlärning också tror jag då alla ”ordboksord” är skrivna med versaler. Det är svårt att sammanfatta vilka ämnen ordboken rör sig kring med några få ord – det varierar så väldigt. Jag får nämna några få exempel helt enkelt: mat, trädgård och djur, badrummet och kläder. Bokens sidor varierar mellan berättande text om vad Viggo gör, känner och säger och faktasidor med bilder och ord.

Min personliga favoritsida är den där man ser Viggo sitta på golvet med sin mammas handväska och dess innehåll utspritt runt omkring sig. Han är iklädd mammans solglasögon och halsband och sitter och grejar med hennes mobiltelefon. Tror ni Viggos mamma blir glad när hon upptäcker detta?

Här kan du provläsa några sidor ur boken!


Viggos ord
Författare: Birgitta Westin
Illustratör: Mati Lepp
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor:
ISBN: 9789163855597
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *