Halvans ABC

Halvan är en välkänd och älskad kille hemma hos oss, han har hängt med i flera år redan. Vi har följt med honom när han kört polisbil, bärgningsbil, helikopter, grävmaskin och buss bland annat. Något som är extra bra med böckerna om Halvan är att man kan börja tidigt eftersom de finns i två olika varianter. Dels finns det pekböcker som t.ex. Halvan kör polisbil och så finns det en motsvarighet för de äldre barnen som heter Här kommer polisbilen. Det finns också olika spel, pysselböcker och dataspel med den söta rödhåriga mångsysslaren. Han har faktiskt en egen hemsida där man kan fråga honom saker: www.halvan.se. Min 5-åring frågade i somras om det inte skulle komma någon mer bok om Halvan snart, så jag hjälpte honom att författa ett kort mail med frågan som vi skickade. Ett par timmar senare fick vi svar från Halvan (eller rättare sagt hans skapare Arne Norlin) som hade glädjande nyheter; till hösten skulle det komma en ABC-bok!

Halvans ABC handlar om fordon av olika slag, inte helt oväntat va? Varje gång jag får en ABC-bok i min hand brukar jag undra vad författaren har lyckats åstadkomma något med varje bokstav i alfabetet, eller om det kanske finns med någon nödlösning. I Halvans ABC finns faktiskt fordon som börjar på både w, x, y, z, å och ö. Bokstaven ä har nog fått lite av en nödlösning; där hittar man nämligen älsklingsbilar.

I boken finns fakta om både själva fordonen men också lite annat matnyttigt. Visste du till exempel att en familj med två barn slänger 10 kg sopor i veckan? Det får man reda på när man läser sidan om sopbilen. Här finns intressanta saker att lära sig för både stora och små: en fyrhjulig motorcykel kan kallas för en quad, en stor oljetanker är lika stor som fyra fotbollsplaner och dagens zeppelinare fylls med helium. Självklart finns fakta om de fordon som Halvan kört i de tidigare böckerna med också och en del bokstäver har fått flera fordon tilldelade sig – brandbil, buss och bärgningsbil på bokstaven b.

Jonas Burman har som vanligt gjort jättefina illustrationer. Jag gillar verkligen stilen, färgerna och de snygga detaljerna! Fastän jag vanligtvis inte är sådär överdrivet intresserad av fordon så gillar jag Halvanböckerna; bra fakta som gör att det blir intressant att läsa och lära även för oss vuxna.


Halvans ABC
Författare: Arne Norlin
Illustratör: Jonas Burman
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 40
ISBN: 9789129678581
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

 

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *