Efterlysning av gammal bok om flicka i Söderhavet

Barnboksprat har fått ett mail från Tina, som letar efter en bok hon läste för länge sedan. Kanske någon av våra eminenta läsare kan hjälpa henne?

Så här skriver hon:

Boken läste jag själv när jag var liten, jag tror att den var från 50- eller 60-talet. Jag är född 1968. Det var en svartvit stor platt fotobok som handlade om en svarthårig flicka som bodde i Söderhavet och hur hennes dagar såg ut. Jag älskade denna bok men den har tyvärr kommit bort. Har ni någon aning om vad den kan ha hetat/vilken författaren kan ha varit?
Flickan hade en blomma bakom örat, log och lyssnade i en stor snäcka, dessa bilder minns jag särskilt. Stämningen i boken var som ett lugnt paradis.

Låter det bekant? Kommentera gärna!

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

5 reaktioner till “Efterlysning av gammal bok om flicka i Söderhavet”

  1. Sven Gillsäter? Bok som handlade om Pia? Kan vara helt fel, minnet är bra men kort…

  2. Så här säger Tina:

    Tack så mycket! När jag söker efter böcker som de föreslagna tre författarna skrivit verkar ingen titel stämma. De som kanske ingav hopp var ”Villervalle” och någon bok om ”Pia”. Villervalle var dock i färg, min bok var svart-vit, om Pia fanns ingen bok om Söderhavet, men jag drar mig till minnes att en person i boken var en liten svensk ljushårig flicka och att bokens innehåll till viss del kanske gick ut på just hur hon upplevde Söderhavsön och att den äldre söderhavsflickan kanske visade den lilla svenska flickan olika vardagssysslor, kanske som att kamma håret etc.

    Om man även kan efterlysa musik så har jag ännu en mycket efterlängtad efterlysning i samma anda: en LP-skiva med en artist som hette ”Teri”, hon sjöng barnvisor från olika länder, Japan, sydamerika, söderhavet och indianfolk. Exempel på sånger som jag fortfarande lyssnar på från en jättegammal kassettinspelning är: ”Ho ho watane” (vaggvisa från söderhavet tror jag) och ”Malie Tangifa” el dylikt som är mycket livlig. ”Hold him Joe” , Naik naik, Mangwene Mpulele, Hoe-ana, Mi caballo blanco, mi burrito cordobes, wings of a dove är fler exempel på visor hon sjunger . Hon hade långt mörkt hår i en fläta på sidan och var söt, hennes ansikte var på Lp-skivans omslag som var orange och mångfärgat om jag inte minns helt fel. Jag skulle väldigt gärna vilja hitta denna som CD åt min guddotter, men jag har under flera års sökande aldrig hittat den. Mina kusiner hade den och det var 70-tal.

  3. Kan knappast vara ”TUA, söderhavsflickan” skriven av Carol Codd (orginaltitel: Luna’s Island)? Den boken är nämligen utgiven först 1978 av Lindblads. Den handlar om en flicka på Samoa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *