Berättelsen om Matt Surrington

Matt Surrington är en alldeles vanlig 10-årig pojke med undantag för en sak: han kan förvandla sig till fluga. Han är i alla fall helt säker på att han kan det egentligen. Han har bara inte riktigt lyckats ännu.

När Matt och hans familj flyttar till Storstan blir allt riktigt jobbigt. Matt råkar ut för mobbaren Ananas Johnson som kräver att Matt ska lyckas imponera på honom för att bli lämnad ifred. Matt försöker förstås förvandla sig till fluga… och misslyckas! Ojojoj, så mobbad han blir! Och som om det inte vore nog med det råkar han bli inlåst i skolan efter skoltid tillsammans med Ananas Johnson… och dessutom får skolan påhälsning av inbrottstjuvar just då! Ska Matts superförmåga svika honom ännu en gång..? Läs, så får du se hur det går!

Andy Stanton är en populär författare som bland annat vunnit Roald Dahl Funny Prize för böckerna om herr Grums. Hans stil påminner onekligen om Roald Dahls, den är rolig på ett väldigt knasigt och charmigt vis. Främst gillar jag hur han planterar saker i berättelsen och återkopplar till dem på ett snyggt sätt.

Ett uppslag ur Berättelsen om Matt Surrington

Berättelsen om Matt Surrington är en fyndig och engagerande berättelse som passar främst för unga nybörjarläsare, men även kan uppskattas av lite äldre barn som behöver lättlästa och roliga böcker för att känna läslust.

Så här beskriver Argasso själva sin serie Läsvänligt:
Våra böcker i serien Läsvänligt passar alla, men de är speciellt utformade för barn och ungdomar med dyslexi eller lässvårigheter av andra orsaker. De är lämpliga även för unga läsare med svenska som andraspråk.

Form – Läsaren behöver inte känna att böckerna ”pekar ut” honom eller henne. Ingenting i böckernas yttre utseende eller form antyder att de är riktade till mindre duktiga läsare.

Illustrationer – De flesta av böckerna riktade till yngre åldrar har illustrationer som stödjer berättelsen och bryter upp texten.

Layout – Utformningen är anpassad för att underlätta läsning:
• Läsvänligt och speciellt utformat typsnitt
• Vänsterställd text med ojämn högerkant
• Väl avgränsade stycken och korta kapitel.


Berättelsen om Matt Surrington
Författare: Andy Stanton
Illustratör: Ross Collins
Förlag: Argasso
Antal sidor: 90
ISBN: 978-91-85071-92-0
Köp: jämför priser

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *