Böcker med 3D-animation

När boken är läst går man fram till datorn och håller upp boken framför webbkameran. Då dansar karaktärerna runt boken (som man ser på skärmen). Kan detta vara nåt?

När Ture börjar dansa runt med sin dammsugare och Lola & Snoddas dansar tango på skärmen så kan man inte låta bli att förundras lite över tekniken. Jag tror att detta är en garanterad succé hos barnen! Men vad handlar böckerna om då?

Lola och Snoddas handlar om en leopard som vill att livet ska vara perrrrrfekt. Hennes assistent Snoddas gör dock nästan ingenting ”rätt”, han är dock en gud på att dansa tango. Boken är väldigt upprepande och det känns lite fel att Lola kör så hårt med Snoddas. Men boken engagerar min 3-åring som skrattar och säger ”nämen, det gååår ju inte!” när Snoddas gör fel.

Ture-Städ-o-saurus handlar om en perfektionistisk dinosaurie som älskar att städa. Om man bortser från tillrop som ”fläck väck – väck fläck” och andra ord som är utspridda över sidorna så flyter språket väldigt bra och den är rolig att läsa. Den har även en liten knorr på slutet som åtminstone får mig att dra på smilbanden.

Illustrationerna är fina och ser ut att vara rivna ur papper. Dock kan jag tycka att kontrasterna inte blir så bra när färgerna nästan flyter ihop. Böckernas stilspråk påminner lite om Charlie & Lola (både böckerna och tv-serien).

I övrigt får jag känslan av att böckerna är en aning själlösa och att de är skrivna främst för att få en chans att visa upp 3D-boken som medium, vilket är synd. Men om man gillar tekniken så finns det helt klart en poäng med böckerna ändå.

För att kunna titta på 3D-animeringen behöver man ha en webbkamera samt installera ett program som finns på förlagets webbplats.

Det känns dock en aning fel att gå ur sängen på kvällen och fram till datorn när vi försöker natta, men man får väl se till att läsa boken dagtid istället, det går ju det med!


Lola och Snoddas
Författare: David Salariya
Illustratör: Caroline Scrace
Förlag: Tukan Förlag
Antal sidor: 28
ISBN: 9789174011784
Köp: Jämför priser

Ture – en städ-o-saurus
Författare: David Salariya
Illustratör: Caroline Scrace
Förlag: Tukan Förlag
Antal sidor: 28
ISBN: 9789174011777
Köp: Jämför priser

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

En kommentar till “Böcker med 3D-animation”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *