Igelkotten Igloo och hans vänner

Undrar du vad igelkottarna gör ibland när inga människor ser? Prick klockan 13.62 beger sig de flesta till ett café för igelkottar. Då åker de en specialbuss för tygdjur.
Igelkotten Igloo är en av de som älskar att gå på café Björnssons saft och kakor med sina vänner. Boken om igelkotten Igloo handlar om honom själv – ett tygdjur som bor hemma hos Håkan i Umeå. Igloo avskyr portmonnääer. Och vad är nu en portmonnää? Jo, det är en figur som kommer fram när man yttrar ordet nä där man inte får. För nä-ljudet är förbjudet i igelkottarnas värld. Men Igloo älskar att säga ordet nä och säger det ofta, för det känns så roligt i nosen då.

Igloo pysslar med en massa saker i den här boken, bland annat bestämmer han sig för att vara vaken hela vintern, för att inte missa något. Som julen till exempel. Tänk alla julklapparna!
Han provar också på att åka skridskor, något som förvånar många av de andra tygdjuren, de som inte brukar sova på vintern. Dessutom får vi följa med när Igloo är trollkottnär och massor av andra igelkottsäventyr.
Ja, han gillar att upptäcka världen, Igloo.


Uppslag ur boken

Boken är skriven på Igelkottiska, ett språk för igelkottar, som egentligen bara igelkottar förstår. Som tur är får vi människor ett lexikon med längst bak i boken så att vi kan slå upp vad alla orden betyder.
Exempel på ord på Igelkottiska:

Bibiglootek = igelkottarnas bibliotek
Flotte = en igelkott som är sådär ”lite förmer” än andra igelkottar
Hypokottriker = en igelkott som tror att han är sjuk
Igelesias = romantikens främste igelkottsångare
Kottepult = strulig igelkott
Pannkottar = pannkakor för igelkottar
Stickling = det är en ung igelkott som går i lära hos en äldre igelkott


Såhär kan det se ut inuti boken

Det är en rolig idé, en bok om igelkottar på igelkottars vis. Dock tycker jag boken blir väldigt svårläst med alla Igelkottiska ord som det kryllar av i texten. Jag får gå bak i boken och slå upp alla ord hela tiden, vilket känns aningen tradigt efter ett par ord. Det är ju lite synd, eftersom det till stor del är orden som gör boken unik.
I boken finns även bilder av Igloo i olika situationer, en kul idé, ambitiöst arbete verkar ligga bakom dessa bilder. I det stora hela verkar det ligga mycket kärlek bakom boken och det märks.
Dock haltar det lite på layouten som känns lite tråkig och med alla Igelkottiska ord som gör att det blir alldeles för tungt att läsa.
Bokens upphovsmän påpekar att boken inte är för allt för små barn (mycket på grund av Igelkottiskan), men att alla från 1-101 kan läsa den. Särskilt vuxna med barnasinnet i behåll.

Med boken följer också en skiva med låtar som The näänää-calypso, Goslåten och Igloos boogie woogie.

Igelkotten Igloo och hans vänner
Text: Marianne Nalle Wikblad
CD: Håkan Wikell
Bild: Kalle Prorok
Förlag: Lumio
Antal sidor: 120
ISBN: 978-91-85889-15-0
Köp: Hos Lumio, eller jämför priser här

Författare: Malin Skals

Jag heter Malin Skals och har alltid älskat böcker. Särskilt barnböcker har alltid legat mig varmt om hjärtat! Jag har två barn (Wilma, född 2009 och Anton, född 2013). Jag är utbildad bildlärare och studerade på Konstfack och är även mycket intresserad av illustration. Drömjobbet är barnboksillustratör. En annan av mina största drömmar är att en dag få ge ut en barnbok jag skrivit och illustrerat själv. Det är jag som ritar illustrationerna till Barnboksprat (vid olika teman etc.) och jag har även gjort headern. Följ mig gärna på instagram; wilmapalmen eller se min facebooksida; facebook.com/skalsart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *