Skrivövning med ekorre

När du skriver är historien givetvis viktig, men hur du berättar den är också viktigt. Har du provat att göra stilövningar någon gång? Hos Yttermera finns nästan oändligt många versioner av Ekorr’n satt i granen. Samma historia, men ändå så olika. Vad sägs till exempel om:

2. Ungt
Å Ekorrn ba’ satt där liksom, och ba’ Öööh! Skala kottar! typ, och så småungarna då, ba’ Ööööh! liksom, å han ba’ tjoff! liksom, ba’ iväg på en gren eller nå’t, och se’n ba’ däänngg!! Benet ba’ rakt på grenen typ, och hela jävla svansen, samma grej, ba’ tjong! typ.

5. Carl Bildt
Vi har idag sett ännu ett exempel på hur enskilda individer drivits hänsynslöst från sin privata egendom av högröstade särintressen i dagens rödgröna lingonskog. Vi har idag sett ännu ett exempel på hur en enskild småsparare fått benen undanslagna av skränande populister. Men framförallt har vi idag sett ännu ett exempel på hur inte bara en enskild individs stolthet knäckts av en gren av den rödgröna röran, utan även hur en liten men högröstad lobbygrupp lyckats i sitt uppsåt att tvinga hårt arbetande egenföretagare att lämna sin post och söka sig till mer tillväxtfrämjande miljöer.

10. Snoop Doggy Dogg
Yo, check dis out
Goan tell ya ’bout my homeboy Squirr-L
Know what I’m sayin’? Just sittin’ there chillin’ out with his stash
Kids bustin’ in with a mighty crash
Squirr-L my man, Ooo whatcha gonna do?
Broke yo’ legs and broke yo’ tail too
Yo check dis out, dis is fo’ sho’
There ain’t gonna be no Squirr-L no mo’.

Här hittar du löjligt många fler:

» Stilövningar för Ekorr’n satt i granen

Visst, många av dem har tagit sig väldigt stora friheter, men projektet är ett intressant exempel på hur olika det går att berätta en historia.

Kanske borde jag också skriva några ekorrvarianter och öva mig lite? Just nu funderar jag över hur man kan särskilja karaktärer i berättelser och drömmer om att lyckas skriva varje replik så att man direkt förstår vilken karaktär som säger den. Men det ska förstås göras med viss finess, jag tror inte att Carl Bildt eller Snoop Doggy Dogg skulle platsa i min bilderbokstext…

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

En kommentar till “Skrivövning med ekorre”

  1. Jag har sett de här stilövningarna förr, men de är fortfarande makalöst underhållande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *