Redigera, redigera, redigera… och inget skriva-skrivande mera

Jag är fortfarande inne i redigeringsfasen av mina två skrivprojekt. Hur kan det slinka in så mycket onödiga småord överallt? En icke försumbar del av pillandet går ut på att använda sökfunktionen och ta bort ord som ”lite”, ”ganska”, ”så”, ”nästan” eller andra meningslösheter. Jag hade till exempel skrivit något i stil med: ”Han var så inne i det han gjorde att han nästan inte upptäckte att hon kom. Först när hon var alldeles framför honom ryckte han till och…” Vadå ”nästan”? Jag blir tokig på mig själv. Eller varför inte: ”Det var lite otäckt att gå igenom den mörka gränden.” Varför, varför, varför lite? Visst, man säger ofta sånt här, men i skrift blir det bättre utan i 99% av fallen.

Ett annat bekymmer är att använda alltför stereotypa uttryck. Det är inte särskilt nyskapande att skriva att tårarna brände bakom ögonlocken, snarare klyschigt. Ändå slinker det med.

Jo, det var en sak till också. Det har inte blivit så mycket skrivet om skrivandet. Anledningen är att jag helt enkelt inte är en Frida, trots att jag ett tag var en författarbloggarewannabe. Det passar mig helt enkelt inte att orda så mycket om mitt skrivande. Jag trivs bättre när det är lite privat och hysch-hysch. Jag känner att jag inte alls vill dela med mig i bloggform när jag kommer så långt att jag skickar in manus någonstans, så det kommer jag med största sannolikhet inte att göra. Ni får fråga mig privat om ni undrar hur det går. :)

Tillägg: Däremot kommer jag säkert skriva mer generella tankar som dyker upp under mitt skrivande. Men mina eventuella framtida refuseringar räknar jag med att jag helst kommer att vilja hålla för mig själv. Den som lever får se…

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

2 reaktioner till “Redigera, redigera, redigera… och inget skriva-skrivande mera”

  1. Fast lite roligt ändå att läsa lite annat också än om barnböcker. Å andra sidan är jag ju väl medveten om att det är det som den här bloggen handlar om och just därför jag har den bland mina favoriter, men kul ändå som sagt att du skrev lite annat också. :-)

  2. Kul att veta vad du tycker! Det kan mycket väl bli mer av generella tankar om skrivande och dylikt även framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *