Mina första år

Mina första årNär log babyn för första gången? När kunde hon vända sig? När sa hon ”mamma”? Sånt visade sig svårare än väntat att hålla reda på. Alla Avas färdigheter har utvecklats gradvis från en liten tendens till skicklighet och jag tycker det är svårt att sätta fingret på när det går att säga att hon gjorde si eller så. Jag letade länge och väl efter en bok som kunde hjälpa oss att hålla reda på utvecklingen och det var inte lätt, eftersom jag absolut ville bläddra igenom kandidaterna innan jag bestämde mig och alltså var hänvisad till det jag kunde hitta i affärer på stan. Av dem jag jämförde är Mina första år från Ordalaget den i särklass bästa fylla-i-boken för barn som har en mamma och en pappa.

Det är en maffig bok med utrymme för mycket anteckningar. Som titeln antyder gäller frågorna barnets första år i plural och även graviditeten innefattas. Det finns många frågor att besvara och plats för foton, men också tomma blad med plats för valfritt innehåll.

Jag föll pladask för boken när jag slog upp uppslaget jag visar nedan. Man ska fylla i: ”det här tyckte mamma om att äta när du låg i magen – det här tyckte hon inte om – det här tyckte pappa om att äta när du låg i magen – det här tyckte han inte om”. Det är så skönt att pappa också får vara med! I många andra såna här böcker är det bara mamma, mamma hela tiden. Och visst, det är förstås bra om barnet inte har en pappa utan bara en eller flera mammor, men låt mig gissa att det inte är så skaparna tänkt… för de flesta såna här böcker jag sett är oerhört bakåtsträvande och verkar gå in för att fastställa gamla förlegade könsroller. Det brukar vara väldigt mycket rosa och ljusblått, gärna så att boken finns i två varianter och man ska köpa rätt färg. I Mina första år är den dominerande färgen orange! Den innehåller också lite snällare, pastelliga färger, och där finns ljusblått och ljusrosa representerade, men inte på det där dikterande sättet (rosa = flicka, blå = pojke).

Mina första årPappa får också vara med i Mina första år

Formatet är trevligt och rejält. Bakom den stadiga ryggen gömmer sig en ringpärm som gör boken lätt slå upp och skriva i. Dessutom är det möjligt att ta loss blad man inte vill använda – om man tycker sig kunna avvara både fram- och baksida på bladet, förstås (jag har även kört varianten att klistra över somliga frågor med grattiskort eller liknande). Ringpärm är ju verkligen inte snyggt i bokhyllan, så det är toppen att den döljs bakom en vanlig rygg. Det finns många finstämda foton och vackra citat i boken. Ett band håller ihop boken, vilket säkert kan vara bra när den börjar bli buktande välfylld. Ett register med olikfärgade flikar delar in boken i olika avsnitt: Så förberedde vi oss, Nu är du född, Din första tid, Växer så det knakar, Måltider, Resor och utflykter, Högtidsdagar, Dina favoriter.

Mina första år
Titta, så fin den är!

Jag är väldigt nöjd med den här fylla-i-boken!


Mina första år
Redaktörer: Margot Henrikson, Marie Helenelund
Fotograf: Debi Treloar
Förlag: Ordalaget
Antal sidor: 144
ISBN: 9789185465378
Köp: jämför priser

Kanske gillar du också:

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

2 reaktioner till “Mina första år”

  1. Åh den var verkligen fin! Skulle jag inte pyssla ihop Wilmas egen bok så hade denna varit en klar kandidat!

  2. Jag har också denna hemma! Är jättenöjd! Precis som du skriver är den härligt neutral på något sätt och flikarna gör att man snabbt kan bläddra i den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *