Vad som än händer

vadsomanhander-framsida

Okej, nu kommer jag att bli lite mer personlig än vanligt.
Nybakad mamma som jag är började jag nämligen stortjuta när jag läste den här boken. Inte för att den var supersorglig eller så utan för att jag började tänka på min dotter och att jag inte kommer att få ha henne kvar för alltid. För någon gång kommer både jag och hennes pappa försvinna…någon gång kommer vi inte längre att finnas där. Det började jag att tänka på…Vi lever kvar genom våra barn.

Boken börjar med Liten som är arg för att han tror att ingen älskar honom. Stor förklarar för honom att han är så älskad man bara kan bli. Då undrar Liten om han fortfarande skulle vara älskad om han var en ful insekt, en björn eller en krokodil. Han undrar om kärleken kan nötas ut, om den kan ta slut. Stor svarar att det vet väl ingen bestämt men Stor ska älska Liten jämt.
Sedan slutar det så fint! Jag vet, jag är blödig…

vadsomanhander-inuti

Vad som än händer (skriven 1999, av Debi Gliori och nyutgiven av En bok för alla 2009) är skriven på rim men det blir inte jobbigt sådär som rim i barnböcker lätt kan bli. Jag tycker faktiskt att det är riktigt sött. Kanske beror det på bra översättning, av Lotta Olsson Anderberg.
Huvudpersonerna är två rävar – en Stor och en Liten. Egentligen kan man inte avgöra om Liten är en han, men eftersom det står så på baksidan så skriver jag så här också. Stor vet man inte alls om det är en han eller en hon, vilket är ganska trevligt. Det behöver inte alltid vara indelat i mamma eller pappa utan det funkar att bara skriva Stor, kort och gott.
Bilderna är jättefina och detaljerade. Jag tycker mycket om att de är så färgglada.

Jag kommer nog inte att klara av att läsa den här boken för min dotter utan att börja gråta…

Vad som än händer (originalets titel: No matter what)
Författare och illustratör: Debi Gliori
Översättning: Lotta Olsson Anderberg
Förlag: En bok för alla
Antal sidor: 32
ISBN: 978-91-7221-572-6
Köp: Jämför priser

Författare: Malin Skals

Jag heter Malin Skals och har alltid älskat böcker. Särskilt barnböcker har alltid legat mig varmt om hjärtat! Jag har två barn (Wilma, född 2009 och Anton, född 2013). Jag är utbildad bildlärare och studerade på Konstfack och är även mycket intresserad av illustration. Drömjobbet är barnboksillustratör. En annan av mina största drömmar är att en dag få ge ut en barnbok jag skrivit och illustrerat själv. Det är jag som ritar illustrationerna till Barnboksprat (vid olika teman etc.) och jag har även gjort headern. Följ mig gärna på instagram; wilmapalmen eller se min facebooksida; facebook.com/skalsart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *