Sagan om Rama som dockteater och andra sagor om Rama

En saga kan berättas på så många olika sätt och skapa olika sorters intryck på oss. För några dagar sedan var jag och min äldsta son, som är 4 år, och tittade på Teater Sesams sagoframställning av Ramayana-eposet i form av en dockteater. Teater Sesam håller till på Chapmans torg i Göteborg och bor du i närheten är den här teatern verkligen värd ett besök.

Vad som gjorde den här sagoframställningen så speciell beror kanske på att Ramayana-eposet är ett spännande sagomaterial, men också på att vi fick se ett mycket skickligt framförande. Redan då vi kom in i teaterns lokal möttes vi av ett stämningsfullt rum att sitta och mysa i innan föreställningen. Så när föreställningen väl började hade vi redan börjat förflytta oss i tid och rum till Rama och hans värld. Själva föreställningen bjöd på vacker musik och spännande ljud, välarbetade och karaktärsfulla dockor samt häftiga effekter med ljus och skuggbilder. Alla de här uttryckssätten tillsammans gav sagan en jättespännande karaktär.

Bild från Teater Sesams föreställning Sagan om Rama. Fotograf Ola Kjelbye.

Teater Sesam gav oss en saga om Rama, men även om flera andra av karaktärerna kring honom. Prins Rama och Prinsessan Sita används ibland inom hinduismen som förebilder för hur en bra man respektive hustru ska vara. Berättelserna om Rama och Sita har funnits i över 2000 år och visst är paret könssterotypt. Men jag tycker ändå att det finns en skillnad mellan Sita och andra klassiska sagoprinsessor. Sita är handlingskraftig, stark och modig. I Teater Sesams Sagan om Rama tar Sita stor plats och är långt ifrån undergiven då hon, med svärdet i högsta hugg, kämpar mot demonkungen Ravana.

I länder där hinduismen är stor finns det massvis med sagoframställningar, bilder och andra verk som inspirerats av Ramayana. På svenska finns det förstås inte lika mycket. Jag har tidigare läst Prins Rama och kampen mot demonerna av Brian Thompson (text) och Jeroo Roy (ill.). Texten är inte helt perfekt för små barn eftersom den innehåller många omständliga formuleringar och ovanliga ord, men de uttrycksfulla bilderna bidrar till att skapa en innehållsrik berättelse. Vad som också är intressant att titta på är att Ramyana-eposet har använts som inspiration till ett par Bamseserier. I nummer 10 1980, 1 1981 åker Bamse, Skalman och Lilleskutt till Bali och kommer till en hemlig värld där de träffar några av figurerna från Ramyana. I nummer 11 1985 är det bamseungarnas tur att träffa Rama och Sita.

Rama och Sita i Bamse

Bamse nummer 11 1985

Vill du se Teater Sesams dockteater?
Teater Sesams hemsida

Vill du läsa Prins Rama och kampen mot demonerna?
Författare: Brian Thompson
Illustratör: Jeroo Roy
Förlag: Hjulet
ISBN: 9789186212186

Vill du läsa Bamseserierna som inspirerats av Ramayana?
Aktuella nummer: Nummer 10 1980 – nummer 1 1981, finns även i Bamses Äventyr nummer 2. Nummer 11 1985 (ingår i en längre serie)
Exempel på var de kan de finnas att köpa begagnade: Bamsesamlarna, Tradera, Budera

Författare: Emma Lindström

Jag heter Emma Lindström och tycker att det är jättespännande att få ta med dig på några av de resor jag gör i barnböckernas värld. För det mesta läser jag för mina två barn, Elis, som föddes direkt efter stormen Gudruns ankomst vintern 2005 och Olof, som föddes fredagen den 13, våren 2007. Med tanke på deras maffiga ankomst är det kanske inte helt oväntat att de älskar äventyrsfyllda böcker, men vi läser även en hel del lugna och mysiga böcker. Jag arbetar som förskollärare och har läst en läs- och skrivutvecklingskurs samt en barnbokslitteraturkurs i min utbildning. Jag tycker också väldigt mycket om att skriva själv. För tillfället har det resulterat i två böcker som jag tryckt upp för eget bruk.

En kommentar till “Sagan om Rama som dockteater och andra sagor om Rama”

  1. Åh de där Bamsesekvenserna minns jag så väl. Jag tyckte att just de delarna var jättespännande :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *