Antikvariat Blå Spegeln

Antikvariat Blå SpegelnJag såg en intervju med Martin Widmark där han nämnde Antikvariat Blå Spegeln som sin favorit av alla böcker han skrivit. Då blev jag förstås väldigt nyfiken och jagade rätt på boken på biblioteket.

David är 13 år och har just flyttat in hos gubben Melkior, eftersom hans föräldrar är ute och reser. Melkior driver ett antikvariat och tillbringar dagarna med att pyssla om sina böcker. Lite märklig är han kanske, men David trivs hos honom eftersom han får vara ifred och fundera. Han funderar en del på kärlek, för det har börjat en ny tjej i klassen. Larissa kommer från Ryssland och tycks redan kunna allt som lärarna försöker lära ut. David är väldigt imponerad av henne.

En dag är Melkior spårlöst försvunnen. Nästan spårlöst i alla fall. Han har lämnat ett kryptiskt meddelande till David, som får Larissas hjälp att tyda det. De hittar ett underjordiskt rum fullt av djur som tycks ha levt väldigt länge… och ett diplom utfärdat till Melkior, signerat Charles Darwin! Vad har Melkior för hemligheter egentligen? Och varför har han ett diplom undertecknat av en man som varit död i mer än hundra år..?

Widmark är kanske mest känd för sina smarta barndeckare om LasseMajas detektivbyrå. Antikvariat Blå Spegeln är första delen i serien om David och Larissa, som vänder sig till lite äldre barn. Texten är svårare, stämningen mörkare och bilderna seriösare. Ändå finns det likheter mellan serierna, båda handlar till exempel om en listig kille och en ännu listigare tjej.

Antikvariat Blå Spegeln
Ett uppslag ur Antikvariat Blå Spegeln

Det är en spännande bok som inte bara är klassiskt Widmark-smart utan även har en hel del att lära ut om vetenskap och historia. Katarina Strömgårds stämningsfulla bilder bidrar med extra myspys.


Antikvariat Blå Spegeln
Författare: Martin Widmark
Illustratör: Katarina Strömgård
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 170
ISBN: 9789163858642
Köp: jämför priser

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *