Nina börjar skolan

Nina har längtat jättelänge efter att få börja skolan. Nu får hon äntligen göra det, och det är så spännande! Men samtidigt nervöst för sådana där saker som att vara vän, sitta still, gå på toa, knorv som skaver och alla frågor som ploppar upp.

Inom några veckor har väldigt många barn börjat i skolan för första gången. Bland dem flyger nervösfjärilarna tätt, det är så mycket nytt som väntar! I Nina börjar skolan får vi följa med Nina under hennes första termin i skolan. Själva skolstarten klaras av i första kapitlet, sedan läggs fokus på många andra viktiga händelser som många 6-åringar kan känna igen sig i. Det handlar en hel del om vänner och familj, om rädsla, glädje, oro, förväntan, ilska, om att ha hemlisar, suga på tummen, att vara stor men ändå ganska liten.

Boken är, som skrivet, indelat i kapitel, och varje kapitel behandlar en händelse, eller en rad händelser. Det är spännande att följa Nina när hon lär sig nya saker och delar med sig av sitt liv. Upplägget passar perfekt för att läsa ett (eller flera) kapitel varje kväll.

 

Illustrationerna är en bra blandning mellan större bilder och snyggt utfyllande detaljbilder. Det gemensamma är de starka färgerna (gillas!) och trovärdigheten i ansiktsuttryck och kroppsspråk.

Jag är visserligen inte så inläst på börja skolan-böcker, men har svårt att hitta något som sticker ut med den här boken. Det skulle i så fall vara att vi får följa Nina hela första terminen, vilket jag gillade. Jag läste boken som e-bok, och som ovan e-boksläsare tappade jag en del av sammanhanget. Är du på jakt efter en bok till ett barn som snart ska börja skolan, tror jag dock ni kommer känna er nöjda med högläsning av den här. Men läs den inte på en liten mobilskärm som jag gjorde.


Nina börjar skolan
Författare: Emi Gunér
Illustratör: Loka Kanarp
Förlag: Rabén & Sjögren (2016)
ISBN: 9789129699227
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sofie Utahs

Bokälskande smålänning som drömmer om att skriva böcker för barn och unga. Har gillat att läsa så länge jag kan minnas. Idag blir det helst ungdomslitteratur, men har på senare år blivit intresserad av böcker för yngre åldrar. Vill medverka till en bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur, det finns ju så mycket bra att läsa!

En kommentar till “Nina börjar skolan”

  1. Lustigt hur författarna i princip hela tiden väljer att sätta sin figur i skolan när det är dags för bok 2! :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *