Samlade sagor om den underbara familjen Kanin

Måhända en smula sen på bollen har jag blivit förälskad i Jonna Björnstjernas underbara familjen Kanin. Mina medbarnbokspratare har ju lovordat denna bokserie i flera tidigare inlägg: Sanna Juhlin skrev om Sagan om den underbara familjen Kanin och Djupsjöns hemlighet, Malin Skals skrev om Sagan om den underbara familjen Kanin och monstret i skogen och Sagan om den underbara familjen Kanin och Godistrollet och Emma Lindström blev visst lite gottsugen av böckerna och delade med sig av passande recept i inlägget Den underbara familjen Kanins godsaker. Så självklart har dessa böcker funnits med på min att-kolla-upp-lista, men den listan är ju inte precis kort, så jag hade inte hunnit dit ännu… förrän jag av en slump snubblade över en av böckerna, bläddrade i den och tänkte: AHA, perfekt julklapp till Sander (4 år)! Det fick bli en samlingsvolym innehållande tre titlar:

  • Sagan om den underbara familjen Kanin och monstret i skogen
  • Sagan om den underbara familjen Kanin och fru Skräck
  • Sagan om den underbara familjen Kanin och Godistrollet

Och jag hade verkligen rätt i att det blev en perfekt julklapp! Som jag och Sander har jullovsnjutit av dessa tre berättelser! Alltså, jag myser verkligen åt att de är så roliga och fyndiga med många återkommande detaljer som håller ihop berättelserna på ett charmigt och komiskt sätt. Och de detaljrika och stämningsfulla illustrationerna! Fantasifullt så det förslår.

Samtidigt som berättelserna är roliga är de ju läskiga också… Sander bad mig faktiskt att läsa med lite mindre läskig röst, för annars blev det för läskigt. Kanske får jag koppla på mer inlevelse när han smält berättelserna lite, det tenderar ju att vara mest läskigt första gången…

Sammanfattningsvis kan jag berätta att Den underbara familjen Kanin bor i den underbara delen av Sagoskogen, men att där finns en fruktansvärd del också. I den fruktansvärda delen lurar många faror och stackars Lillebror Kanin har en förmåga att råka förvilla sig dit…

Perfekt mysrys för de minsta, med mycket för den vuxne högläsaren att tilltalas av också. Klockrent. En solklar favorit.

PS: Sander fick också Sören Sören Sören, som Sofie Utahs skrev om igår (kul, men lite avancerad, vi har inte läst hela tillsammans än…), samt Klä på herr H och Vad sa pappa Åberg?. De senare har vi inte hunnit till ännu, men jag har i alla fall läst Klä på herr H själv och förväntar mig inget annat än ännu en fullträff. Ava (8 år) fick en hel trave böcker hon också (ännu fler), men hon läser dem själv, så där är jag inte lika involverad. Böcker är bra julklappar!


Samlade sagor om den underbara familjen Kanin
Författare och illustratör: Jonna Björnstjerna
Förlag: Bonnier Carlsen (2013)
ISBN: 9789163874543
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *