Vikingar

VikingarDet här är en jättefin faktabok som är intressant för både barn och vuxna. I boken får vi både lära oss hur en arkeolog arbetar och hur vikingarnas liv kan ha sett ut. Boken börjar med att föraren i en grävmaskin vid ett vägbygge får en dödskalle i skopan under den fyndiga rubriken ”När historien tittar fram”. Vad händer sen? För att ta reda på om dödskallen är nutida eller forntida kontaktas först polisen som kommer till platsen och konstaterar att det rör sig om ett väldigt gammalt skelett. Därefter kopplas Länsstyrelsen in som i sin tur tar hjälp av arkeologer.

Med informativa och detaljerade illustrationer får vi reda på hur en hel vikingaby sakta men säkert grävs fram. Vi får veta hur olika typer av vikingagravar såg ut, och här tycker jag att det blir extra intressant – en mycket speciell grav fylld med offergåvor – och personen som blivit begravd med allt detta är en kvinna. Här finns sidentyg, bröd, pälsar, vapen, hästar, jakthundar; det hörde inte till vanligheterna att en kvinna blev begravd med så exklusiva gåvor.

IMG_9795

Vi får veta hur vikingarnas religion såg ut, hur och när vikingarna blev kristna, hur deras byggnader i byn såg ut och vilken funktion de hade, om krigare och strider, om deras resor och båtar – hur de tog sig ut i världen.

IMG_9793

I efterordet berättar författaren att själva platsen i boken är påhittad, men att all fakta är rätt och riktig och att fynden det berättas om kommer från verkliga arkeologiska undersökningar hämtade från olika platser i hela Norden.

En fantastisk faktabok som jag varmt vill rekommendera. Läses med fördel tillsammans med barnet/barnen för bästa behållning.

IMG_9794


Vikingar
Författare: Mats Vänehem
Förlag: Bonnier Carlsen (2015)
ISBN: 9789163880346
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *