Odla – steg för steg

Odla - steg för stegHar du barn hemma som tycker det är roligt att vara ute i trädgården och pyssla och se vad som växer? Då tycker jag att ni ska införskaffa eller låna boken Odla steg för steg. Förutom rena odlingstips finns här mycket annat skoj att ta sig för.

Första tipset är att göra roliga gubbar med ätbart hår! Det man i själva verket gör här är att måla krukor och dekorera med ögon, näsa, näsa, mun och sedan plantera något snabbväxande som t.ex. krasse eller gräsfrö.

Boken har massor med superfina illustrationer i form av både foton och tecknade bilder.

Alla projekt presenteras på ett pedagogiskt sätt och man får veta precis vad man behöver ta fram, både med ord och bild. Sedan lotsas man steg för steg genom ”Gör så här”-avdelningen, mycket klart och tydligt.

I boken finns projekten:

  • Huvudkrukor
  • Solros
  • Fågelmat
  • bönor & bönspel
  • Harpluttar
  • Pelargon & ogräs
  • Vitlök & ost
  • Potatis i hink
  • Tomater & namnstenar
  • Naturens skafferi

Min personliga favorit bland dessa är ”Harpluttar”, men där krävs att man bor någonstans där det går att hitta just precis, harpluttar! Genom att plantera dessa får man reda på vad haren äter – hur fiffigt, kul och pedagogiskt som helst!

Boksida med harpluttar

Vad mina barn valde för projekt? Jo, det blir solrosor hos oss här i sommar, som sedan får bli mat åt fåglarna till vintern.

Se bokvideon:

Barnboksprats Malin Alvasdotter har tidigare recenserat de två andra böckerna i serien; Baka: steg för steg och Fixa: steg för steg.


Odla – steg för steg
Författare: Annakarin Nyberg och Clara Lidström
Illustratörer: Katy Kimbell och Li Söderberg
Förlag: Rabén & Sjögren (2015)
ISBN: 9789129690774
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *