Nidstången & Grimmen

nidstangen grimmen

Få har väl undgått den nya serien PAX som kommit ut med de två första (av tio planerade) delarna Nidstången & Grimmen nu i höst. Bakom den ligger Åsa Larsson och Ingela Korsell. Serien handlar om de bägge bröderna Alrik och Viggo vars mamma är alkoholist. Alrik var bara sju år första gången han blev tvungen att ta hand om Viggo. Mamma var borta hemifrån i tre dagar och till slut ringde Alrik 112 och socialen hämtade dem. Nu har de kommit till ett nytt fosterhem i Mariefred och är på väg till skolan första dagen för att gå i mellanstadiet. Tyvärr går det inte så bra och efter bara en timme och 47 minuter hamnar Viggo som vanligt i bråk. Alrik hjälper honom men Viggo har slagits med träslöjdslärarens son och pappan ställer sig på sin sons sida. Skitarg drar Alrik därifrån och kastar sten på ett växthus. Där arbetar syskonen Magnar och Estrid. Länge har de två varit väktare i det gamla biblioteket där ovärderliga magiska böcker finns men nu börjar de bli gamla och biblioteket behöver två nya väktare och tecknen visar att det är Alrik och Viggo som är utvalda. Plötsligt dras pojkarna in i ett äventyr fullt med magiska varelser och hemska faror.

Det här är två riktigt spännande böcker perfekta för alla bokslukare, stora som små. Personligen har jag en faiblesse för urban fantasy och jag blir inte besviken. Kombinationen av pojkarnas tragiska familjesituation, det magiska äventyret och det vardagliga skolgårdskrig som de hamnar i gör att realismen och fantastiken blandar sig fint och tillsammans driver historien framåt. Texten har ett bra flyt och kompletteras fint av de insprängda illustrationer som förstärker skeendena. Böckernas layout är överhuvudtaget väldigt läcker med de färgade sidkanterna och de mörka men ändå färgstarka omslagen. Hos illustratören Henrik Jonsson läser jag att alla omslag tillsammans ska bilda en stor bild  när alla tio böcker är ute.

Bägge böckerna slutar  med en rejäl cliffhanger så det enda problemet är att tredje delen, Mylingen, inte utkommer förrän i vår och att den förmodligen också slutar galet spännande.

nidstangen_sida


Nidstången 
Författare: Åsa Larsson & Ingela Korsell
Illustratör: Henrik Jonsson
Serie: PAX (del 1)
Förlag: Bonnier Carlsen (2014)
ISBN: 9789163879135
Antal sidor: 142
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

 

Grimmen
Författare: Åsa Larsson & Ingela Korsell
Illustratör: Henrik Jonsson
Serie: PAX (del 2)
Förlag: Bonnier Carlsen (2014)
ISBN: 9789163879128
Antal sidor: 188
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *