Liesl & Po

Så vitt jag förstår är det här Lauren Olivers första bok för yngre barn efter att ha haft stora framgångar med Delirium-trilogin för ungdomar. De böckerna har jag inte läst men är de lika välskrivna som Liesl & Po ger jag dem gladeligen en chans.

Liesl lever sedan 13 månader inlåst i ett litet rum på vinden. Två gånger om dagen skickar hennes styvmor upp lite matrester med någon av tjänarna men annars träffar hon ingen. Det enda Liesl har att göra är att sitta vid skrivbordet och rita men nu har hennes pappa precis dött och hon har tappat lusten till det. En natt dyker spöket Po och dess lilla följeslagare Knytet plötsligt upp i Liesls rum. De kommer från andra sidan.

Will är Alkemistens lärling och han springer ofta en rad ärenden åt denne på nätterna. Han brukar ta en omväg förbi det fönster där den lilla flickan brukar sitta och rita och ger sig själv ett löfte att aldrig låta henne råka ut för något hemskt. Samma kväll som Liesl möter Po råkar Will förväxla det viktiga skrin han burit med sig och det är inledningen till ett stort äventyr för Liesl, Po, Knytet och Will.

Den här boken har jämförts med bl.a. Charles Dickens och det är definitivt en bister vinter- och 1800-tals fattigstuge-känsla över den. Detta tillsammans med vänskap, magi, giriga vuxna men också den så snälle och något långsamtänkande Mo som förtvivlat vill ge stackars frusne Will en mössa och jagar efter honom enkom för detta. Acederas svartvita illustrationer fångar känslan i berättelsen exakt på kornet och styrker de inre bilder man som läsare skapar sig under bokens gång. Det är helt enkelt en fantastisk äventyrssaga som borde bli filmatiserad och släppt lagom till någon i framtiden närliggande jul.


Liesl & Po
Författare: Lauren Oliver
Illustratör: Kei Acedera
Förlag: Bonnier Carlsen (2012)
ISBN: 9789163871061
Antal sidor: 271
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *