Vem är var?

 Jag är ett stort fan av Stina Wirséns Vem-serie och älskar hennes sätt att illustrera och sätta texten. Karaktärerna i böckerna ser nästan ut som gosedjur som Wirsén med små medel sätter ett kroppsspråk och en mimik där hela känsloregistret spelas upp och hela tiden med en underfundig humor som även lockar oss vuxna till skratt.

Första gången jag lånade en Vem-bok på biblioteket så trodde jag nästan att ett barn fyllt i nallen med trassliga tuschstreck men det är så Wirsén tecknar sina figurer och det är väldigt charmigt. Jag gillar även att de är könlösa på något vis även om mina barn påstår att flickorna har rosa näsor och pojkarna blåa.

I Vem är var? fortsätter Wirsén med att skapa igenkännande vardagsdramatik. Nalle går från hem till hem för att leta efter sina vänner. Hos en vän finns det två mammor som oroligt säger att de inte får följa med någon obekant. Hos en annan kompis finns det en arg pappa och i ett hem har föräldrarna fest. Wirsén moraliserar aldrig utan låter barnet och den vuxne uppläsaren få reflektera själva över de dansande föräldrarna och två vinglas och en flaska som finns i bakgrunden. Kanske dricker de alkohol ofta, eller så är det bara två förälskade vuxna som sätter guldkant på tillvaron. Associationerna är fria och det blir inte fördomsfullt. Men två vänner är alltså försvunna. Var kan de vara? Nalle, kanin och nallegrisen fortsätter att söka efter katten och fågel.

Jag tycker boken har en skön stil och att den förmedlar en dörr-till-dörr handling som speglar hur olika det är hos familjerna. Wirsén är så skicklig på att gestalta mimik i djurens kroppsspråk och texten är rolig att läsa högt. Men jag saknade något att skratta åt och jag lovar, jag har skrattat högt tidigare då jag läst en Vem-bok. Trots detta, har ni inte upptäckt denna serie ännu så gör det nu. De är lätta att förälska sig i. Ny i serien som släpps samtidigt är också Vem är sjuk? Då blir nalle sjuk och måste åka akut till sjukhuset.


Vem är var?
Författare & Illustratör: Stina Wirsén
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgiven: 201208
ISBN: 9789163871771
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

2 reaktioner till “Vem är var?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *