Normbrytande familjekavalkad otillräcklig

Allt tyder på att Min familj skulle vara en bok helt i min smak. Den är utgiven av Olika förlag, presenterar en rad olika familjetyper inklusive invandrarfamiljer och regnbågsfamiljer, är skriven och illustrerad av härliga Anna-Clara Tidholm och den har fått ett fantastiskt mottagande av recensenter och läsare.

På varje uppslag får ett barn berätta om vilka personer som är med i hens familj och alla familjemedlemmar är naturligtvis tecknade i klassisk Tidholm-stil. Det finns alltså inte direkt någon handling, men det bjuds på trevligt filosoferande om vad en familj egentligen är.

Jag tycker det är jättebra med böcker som visar normbrytande förhållanden, för dessa behöver synliggöras och normaliseras. Ändå känns den här boken inte rätt. Barn gör ju som bekant som vi vuxna gör och inte som vi säger. Den här boken är som att säga att det är okej med invandrare och homosexualitet i stället för att visa det. Det känns snålt att inte kosta på de normbrytande familjerna mer än en uppräkning. Det faktum att de bara räknas upp gör det rentav ännu mer tydligt att de inte får vara med i de vanliga berättelserna. Vi säger att familjerna är okej, men vi visar det inte.


Ella har en regnbågsfamilj!

Boken är byggd på en god tanke, men jag tycker inte att den lyckas med det den vill. Men det är förstås bättre än ingenting. Fram för fler böcker med riktiga berättelser om normbrytande människor!


Min familj
Författare & illustratör: Anna-Clara Tidholm
Förlag: OLIKA förlag
Antal sidor: 32
ISBN: 9789185827114
Köp: jämför priser

Kanske gillar du också:

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Barnböcker läser jag med mina barn Ava och Sander (födda 2008 och 2012), ungdomsböcker läser jag helt och hållet för min egen skull. Jag tycker att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags arbetar jag som systemutvecklare på ett konsultbolag. Jag tycker det är roligt med webbutveckling och det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

2 reaktioner till “Normbrytande familjekavalkad otillräcklig”

  1. En sen kommentar …
    Men jag skulle bara säg att tanken med boken var att ha många olika familjer samlade och presenterade på ett likvärdigt sätt. Och framförallt:
    du vet väl att vi har flera böcker med regnbågsfamiljer i? Där de bara är, precis som kärnfamiljer oftast bara är. I Värsta prutten Lolly är det två pappor, i Pinsamt värre Krille är det två mammor och i vår ABC-bok Magic, Cilla & Baby står för queer och handlar om en regnbågsfamilj.
    Nu till bokmässan släpper vi också Kalle Güettlers och Pia Halses Jag vill ha baklava! där det är två mammor. (Å sen har vi även ensamma/ensamstående mammor och pappor)
    Tja, en liten kommentar på ämnet!

  2. Nej, det visste jag faktiskt inte. I sällskap med de böckerna kanske familjekavalkaden inte skulle kännas otillräcklig, men ensam tyckte jag den gjorde det. Givetvis blir jag nyfiken på böckerna du nämner. Kikar garanterat in hos er på Bokmässan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *