Gå inte fel kamel

Jag är inte så förtjust i barnböcker på rim. Jag vet att rim är bra för barns språkförståelse, men ofta blir det här pedagogiska greppet något som känns påklistrat och inte alls berikar berättelsen.

Den bok som jag ska skriva om nu är en bok på rim, men det är däremot inte en klassisk sagobok. Här får istället den rimmade versen plats för att skapa en speciell stämning. Den poesi som byggs upp av orden finns inte där för att bygga upp en hel handling utan för att väcka känslor. Och faktiskt, det är jättelyckat! Detta är en bok full med stämning, som byggs upp både av bild och text.

Vid första anblick är Gå inte fel kamel en vacker bok om olika djur och det var så jag läste den första gången för mina barn. Efter att jag hade läst boken satte sig min äldsta son och tittade i boken själv. Han satt länge och tittade på varje bild. ”Den är lite sorglig” sa han sen och tittade upp på mig.

Gå inte fel kamel har vunnit silver i Kollas grafiska tävling, i kategorin illustrerade böcker. Men det här är en bok som är vacker på flera sätt eftersom den även beskriver ensamhet på ett spännande sätt. När jag läser boken talar illustrationerna och texten till det lite mörka rum som rymmer ensamheten och kanske är det här en bok lika mycket för vuxna som för barn. En del bilder är riktigt läskiga och samtidigt lite mysiga.

När applåderna ebbat ut,
kom ett lejon ut till slut.
Ingen visste hur,
han borde suttit i en bur.
Paniken hos publiken
gjorde lejonet besviken.
När alla flydde fältet
stod lejonet kvar
på scenen i tältet.
Tårarna trillade stilla
som pärlor i manen.
Vem skulle nu trösta lejonhanen?

Så jag hänger alltså på Malins spår (se Månen blev rädd) och vill lyfta en  poetisk lite mörk och mycket viktig barnbok. Gå inte fel kamel är inte en bok som pådyvlar tankar, men som, i all sin enkelhet, kan hjälpa såväl barn som vuxna att se annorlunda på saker och ting.

Något som är sorgligt kan också bli fint. Kanske är det så att även ensamhet kan vara något värdefullt?


Gå inte fel kamel
Författare: Mikael Cavallin
Illustratör: Magdalena Cavallin
Förlag: Bladslottet
Antal sidor: 30
ISBN: 9789197689946
Köp: jämför priser

Författare: Emma Lindström

Jag heter Emma Lindström och tycker att det är jättespännande att få ta med dig på några av de resor jag gör i barnböckernas värld. För det mesta läser jag för mina två barn, Elis, som föddes direkt efter stormen Gudruns ankomst vintern 2005 och Olof, som föddes fredagen den 13, våren 2007. Med tanke på deras maffiga ankomst är det kanske inte helt oväntat att de älskar äventyrsfyllda böcker, men vi läser även en hel del lugna och mysiga böcker. Jag arbetar som förskollärare och har läst en läs- och skrivutvecklingskurs samt en barnbokslitteraturkurs i min utbildning. Jag tycker också väldigt mycket om att skriva själv. För tillfället har det resulterat i två böcker som jag tryckt upp för eget bruk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *