Törnrosa

tornrosa-framsida

Har ni hört den där om tjejen som sov i hundra år?
Skämt åsido, nu har det kommit en ny bok med den gamla sagan om Törnrosa, med bilder av Lena Sjöberg.
Som de flesta kanske vet, handlar sagan om en kung och en drottning som önskade sig ett barn. En dag när drottningen tog ett bad stack en groda upp huvudet och sa att de inom ett år skulle få en dotter.
Grodans ord gick i uppfyllelse och de fick en fin dotter. Eftersom de ville fira att de fått sitt vackra barn bjöd de in till fest på slottet, dit bland andra stadens tretton kloka gummor blev bjudna. Nu var det tyvärr så att kungen endast hade tolv guldtallrikar (oh, the horror!), vilket gjorde att en av gummorna fick stanna hemma.
Var och en av de tolv gummorna gav prinsessan olika goda egenskaper, som skönhet och rikedom. När den elfte av gummorna hade givit sitt löfte kom plötsligt den trettonde, objudna, gumman fram.
Hon sa att prinsessan skulle sticka sig på en slända när hon var femton år och därefter dö. Efter detta klev den tolfte gumman fram. Hon kunde inte ta bort den onda förbannelsen men hon försökte mildra den och sa att prinsessan inte skulle dö, bara sova i hundra år.

Ja, sen vet ni kanske vad som händer?

Klassiska sagor kan lätt bli lite tråkiga, tycker jag. Dock är den här berättelsen uppiggad av enormt tjusiga bilder av Lena Sjöberg. Jag älskar verkligen bilderna, de bär sagan på ett superfint sätt. Som små konstverk är de!

tornrosa-inuti

Så för min egen del är det bilderna som gör den här boken intressant, eftersom sagan ju inte är sådär väldigt himlastormande och nyskapande. Dock tycker jag om sagor för det de är, gamla berättelser som hängt med länge, länge.

Törnrosa
Illustratör: Lena Sjöberg
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 26
ISBN: 978-91-29-67131-5
Köp: Jämför priser

Författare: Malin Skals

Jag heter Malin Skals och har alltid älskat böcker. Särskilt barnböcker har alltid legat mig varmt om hjärtat! Jag har två barn (Wilma, född 2009 och Anton, född 2013). Jag är utbildad bildlärare och studerade på Konstfack och är även mycket intresserad av illustration. Drömjobbet är barnboksillustratör. En annan av mina största drömmar är att en dag få ge ut en barnbok jag skrivit och illustrerat själv. Det är jag som ritar illustrationerna till Barnboksprat (vid olika teman etc.) och jag har även gjort headern. Följ mig gärna på instagram; wilmapalmen eller se min facebooksida; facebook.com/skalsart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *